STA, 28. 10. 2021

Na novogoriškem odru premiera plesne predstave Ikarus

Na velikem odru SNG Nova Gorica bo drevi v sklopu Goriškega plesnega festivala Visavi premiera predstave Ikarus. Ikar je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega. Mit o Ikarju, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju s SNG Nova Gorica.
:
:
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja
Foto: Aljoša Kravanja

Ikar je bil sin atenskega kiparja, stavbenika in kamnoseka Dedala, ki je bil izgnan na Kreto. Tam je za kralja Minosa zgradil znameniti labirint, v katerega je dal Minos zapreti Minotavra. Da bi ubežal ujetništvu na Kreti, je Dedal zase in za sina izdelal krila iz voska in perja. Sina je posvaril, naj leti nizko nad morjem in ne preblizu sonca. Vendar se je Ikar med letom dvignil previsoko, vosek se je od sončne pripeke stalil in deček je strmoglavil v morje, so vsebino zgodbe o Dedalu in Ikarju povzeli v gledališču.

Kot še piše na spleti strani SNG Nova Gorica, nas Ikarjeva zgodba navdaja z vprašanjem: Je Ikar heroj ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet - odvisno od pogleda. Od malega se učimo, kako se držati točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove dimenzije. In se iz padca morda česa naučil.

Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. V času, v katerem živimo, si še posebej želimo svobode, neomejevanega življenja, pogleda preko tesnih meja sistema, v katerem živimo, lastnih omejitev in tistih, ki nam jih nalagajo drugi, so še zapisali.

Koreografa in avtorja izbora glasbe sta Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia. Skupaj z Ano Kržišnik Blažica sta tudi avtorja koncepta. Ana Kržišnik Blažica pa je tudi dramaturginja.

V predstavi plešejo Nastja Bremec Rynia, Michal Rynia, Tjaša Bucik, Noemi Capuano, David Micu, Eri Nishibara, Matteo Palumbo, Robert Prein, So Yeon Shin in Luka Vodopivec.

MN Company sta leta 2008 ustanovila umetniški vodji Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia.

Goriški plesni festival Visavi je prvi mednarodni čezmejni festival sodobnega plesa v Gorici in Novi Gorici, ki ga društvo Artisti Associati organizira v sodelovanju z občinami Gorica, Krmin in Gradišče. Mednarodno partnerstvo vključuje SNG Nova Gorica in mrežo plesnih društev Pan Adria.

Posebnost festivala je njegova čezmejna razsežnosti. Naslov Evropske prestolnice kulture 2025, ki ga je Nova Gorica z Gorico pridobila s skupno kandidaturo, predstavlja skupni cilj za rast in razvoj. Festival bo k temu cilju prispeval tako, da bo dodatno krepil sodelovanje in spodbujal kroženje občinstva. Projekt pa je tudi spodbuda k nadaljnji rasti festivala, ki je prvič potekal leta 2020 in se začenja uveljavljati na nacionalni in mednarodni ravni, še piše na spletni strani novogoriškega gledališča.

Michal Rynia, MN Dance Company, Ikarus, Nastja Bremec Rynia, SNG Nova Gorica

Povezani dogodki