STA, 14. 9. 2017

Na Metelkovi premiera burleskne predstave o Matildi Buns in njenih žemljicah

V klubu Gromka na Metelkovi bo nocoj ob 21. uri avtorica in izvajalka Urška Vohar premierno izvedla burleskno predstavo Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice. Predstavo so v zavodu Emanat opisali kot "redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer", plod sodelovanja skupine Feminalz.
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

V procesu dela, ki ga je skupina Feminalz začela razvijati leta 2013, njeni avtorji in avtorice ambiciozno razmišljajo in raziskujejo "feministično-postdramsko-burlesko". "Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje," so pojasnili pri Emanatu, ki je producent predstave, nastale v sodelovanju s klubom Gromka in Mestom žensk.

S serijo Tatovi podob predstavljajo skupina Feminalz vzpostavlja način dela, v katerem člani in članice skupine podrobneje pogledajo v življenje enega od tehnoburlesknih likov. Nocoj se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh. Rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.

V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala delo na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedbackom, saj je del kolektiva, imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu.

Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla, so o predstavi zapisali pri Emanatu.

Koreografinja in plesalka, plesna pedagoginja in oblikovalka svetlobe Urška Vohar je diplomirala ples in koreografijo na School for New Dance Development v Amsterdamu. Sodelovala je s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi ustvarjalci. Od leta 2006 živi in ustvarja v Ljubljani. Kostumografijo predstave podpisuje Urška Recer, izbrano in avtorsko glasbo Luka Prinčič, oblikovalec luči pa je Janko Oven.

Ponovitvi predstave bosta 14. oktobra v sklopu Festivala Mesto žensk in 16. novembra v Klubu Gromka.