STA, 16. 5. 2024

Na mariborskem lutkovnem odru prenovljena Princesa na zrnu graha

Na odru Lutkovnega gledališča Maribor bodo danes premierno izvedli predstavo Princesa na zrnu graha. Znana pravljica Hansa Christiana Andersena je nastala na temeljih ulične predstave izpred skoraj dveh desetletij, pri čemer je tokrat avtorica likovne podobe Sabina Šinko, režiserka pa takrat in danes Andreja Kovač.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

"Ob praznovanju 50-letnice našega gledališča smo želeli oživeti nekaj naših najbolj uspešnih predstav in ta je ena izmed njih," sporočajo iz LGM.

Direktorica in umetniška vodja gledališča Katarina Klančnik Kocutar je pojasnila, da je bila predhodna Princesa na zrnu graha njihova edina resna izkušnja z uličnim gledališčem doslej. "Nastala je kot mednarodna festivalska produkcija v Čedadu leta 2005. Igralci in animatorji so bili Italijani, Slovenci in avstrijski Korošci, kasneje pa je to postala samo naša predstava," je pojasnila na novinarski konferenci pred premiero.

"Ravno ta ulična izkušnja je bila izhodišče tudi tokrat," je dodala. Premierno bodo prenovljeno predstavo sicer predstavili v dvorani, a kasneje jo bodo uprizarjali tudi na prostem, kot ulično predstavo. "Želja je, da bi s to predstavo v krajih v okolici Maribora in tudi drugod po Sloveniji v tej ulični različici opozorili na naš lep jubilej," je še povedala Klančnik Kocutar.

Pri uličnih predstavah je ključen element vključevanje občinstva, precej je tudi improvizacije, kar je za igralce Metko Jurc, Vesno Vončina in Uroša Kaurina posebna izkušnja. Po besedah slednjega je dodaten izziv teža lutk, saj uporabljajo zelo velike lutke.

Za razliko od prvotne mednarodne produkcije predstave, pri kateri je bila tako režiserka kot avtorica likovne podobe Andreja Kovač, ima tokratna različica nekoliko drugačno vizualno podobo. Nekaj sprememb je tudi v besedilu in zgodbi. "V prejšnji predstavi sta bila prisotna kraljica in kralj, v novi predstavi imamo kraljico, princa in veliko princes, ker se je svet vmes nekoliko premaknil v pozitivno, žensko smer," je pojasnila režiserka.

Sabina Šinko je dala lutkam svež, bolj današnjemu času primeren videz. "Hotela sem doseči prenos klasične postavitve kraljeve družine in klasičnih pravljičnih podob v današnji čas. Lutke torej niso popolnoma kot od danes, hkrati pa niso spet take, kot smo jih navajeni," je dejala.

"Osnova je vseeno ostala enaka, prilagoditve so predvsem v podrobnostih, za katere se je izkazalo, da po 20 letih niso več primerne. Za določene zadeve je zdaj večja občutljivost, nekaj je sprememb tudi v besedilu, da bo bolj v duhu tega trenutka," je povedala Klančnik Kocutar.

Za razliko od Andersenove pravljice v predstavi ni princ tisti, ki izbira, ampak imajo pomembno besedo tudi princese. "Pravzaprav ne gre za neko izbirčnost, ampak da smo si eni bolj, drugi manj blizu. Tako kot je to v resničnem svetu," je še dejala direktorica.

Scenografije je malo, pomembno vlogo igra zvok. "Glasba se vključuje v predstavo kot četrti igralec, ki pomaga podpreti prizore in daje nekaterim lutkam glas," je še povedala režiserka. Avtor glasbe je Dane Cotar, lektorica Metka Damjan.

Novembra, ko bo natanko 50 let od prve premiere profesionaliziranega mariborskega lutkovnega gledališča, načrtujejo poseben sklop predstav, ki bo vključeval več zimzelenih in obnovljenih predstav.

Andreja Kovač, Princesa na zrnu graha, LGMB, Hans Christian Andersen

Povezani dogodki