STA, 17. 12. 2021

Na mariborskem lutkovnem odru premierno Strahovito

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili predstavo Strahovito v režiji Tina Grabnarja, ki je poleg Ane Duša tudi soavtor besedila. Zgodba govori o dečku, ki premaguje strah pred temo v kleti. Igrajo Miha Bezeljak, Barbara Jamšek in Uroš Kaurin.
:
:
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah
Foto: B. Lah

Osrednja tema predstave je po besedah režiserja strah oziroma njegovo premagovanje, zato so izbrali senčno gledališče, ki ga ustvarjajo med drugim s pomočjo diaprojektorjev. "Izhodiščna ideja je bila narediti strašljivo predstavo za otroke. Zanimalo nas je, ali lahko naredimo grozljivko za otroke, seveda z vsem zavedanjem, kako otroška publika spremlja takšno predstavo," je povedal pred premiero.

"Osnovna točka predstave je strah. Ta je v naši družbi sicer zaznamovan, diskreditiran. Vsi poslušamo, da nas ne sme biti strah, ta predstava pa govori, da ni nič narobe, če te je strah. V bistvu nam dovoli, da smo prestrašeni," je nadaljeval.

Predstava, namenjena starejšim od pet let, želi ustvariti varno zavetje, v katerem lahko občinstvo doživi strašljivo izkušnjo, "da bi na koncu predstave šli ven iz tega malo močnejši, pogumnejši, pomirjeni". "Da se na nek način soočimo s svojimi strahovi," je še dodal Grabnar.

Poleg Grabnarja sestavljajo ožjo ustvarjalno ekipo še soavtorica besedila in dramaturginja Ana Duša, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar ter avtorica likovne podobe Zala Kalan, ki v LGM tudi razstavlja svoje ilustracije.

Tin Grabnar, Strahovito, LGMB

Povezani dogodki