STA, 2. 7. 2020

Na mariborskem baletnem odru avtorski projekt Gaja Žmavca Little Creation

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek premierno izvedel avtorski projekt Gaja Žmavca Little Creation. Koreograf je svoj najnovejši projekt oblikoval v neobičajno koreografsko strukturo, pri čemer gledalca popelje na razstavo osmih miniaturnih plesnih skic.
:
:

Foto: Arhiv SNG Maribor

"Ko sem premišljeval o samem konceptu predstave, se mi je ideja o plesnih skicah, združenih v en večer, zdela privlačna in hkrati izziv. Takšna zasnova mi je omogočila, da lahko z vsako miniaturo odpiram novo zgodbo ali pa isto zgodbo prikažem na drugačen način, z druge perspektive, in se popolnoma prepustim ustvarjalni domišljiji," pojasnjuje Žmavc.

Oder si je zamislil kot prostor, ki si ga te miniature delijo, a med seboj nimajo fizične interakcije. "In prav te ločnice se mi zdijo pomembne. Tudi scenografija in luč zame predstavljata zanimiv koncept, saj s svojimi minimalističnimi premiki in s spremembami ustvarjata intimne prostore, včasih tudi povsem nove svetove. Je pa vprašanje ustvarjalne sle in navdiha nedvomno tematika, ki se je v predstavi dotikam. Ustvarjalci, njihove kreacije in vedno nepredvidljive muze," je še dodal.

Vse kreacije so bile posebej ustvarjene za zasedbo desetih plesalcev, ki s svojo močno prezenco in virtuozno izvedbo oživijo koreografovo idejo in predstavo povežejo v vznemirljiv in razgiban večer sodobnih baletnih estetik in ekspresivnosti, napovedujejo v SNG Maribor.

Nastopili bodo Tetiana Svetlična, Jelena Lečić, Asami Nakashima, Olesja Hartmann Marin, Ana Pandur Predin, Arnika Matko Juvančič, Luka Ostrež, Sytze Jan Luske, Yuya Omaki, Filip Jurič in Melanija Markovič.

Plesali bodo na glasbo Carla Friedricha Abela, Ludwiga van Beethovna, Erica Satiea, Vincenza Bellinija, Igorja Stravinskega, Antonia Vivaldija ter Franza Liszta.

Slovenski plesalec in koreograf Gaj Žmavc je študij plesa začel v Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor (današnji Konservatorij za glasbo in balet Maribor), kasneje pa nadaljeval na Mednarodni akademiji za klasični balet v Kijevu. Leta 2006 se je pridružil baletnemu ansamblu SNG Maribor.

Kot koreograf in samostojni ustvarjalec je ustvaril več miniaturnih kreacij ter se dvakrat uvrstil v finale beograjskega Festivala koreografskih miniatur. Leta 2013 se je širši javnosti prvič predstavil s svojim avtorskim prvencem Home za Večer sodobnih koreografij v SNG Maribor.

Danes ustvarja za dramsko, glasbeno in plesno gledališče. Med drugim je pred dvema letoma ustvaril koreografijo za balet Peter in volk in delo Maestro v okviru triptiha Leva desna, leva desna.

SNG Maribor, Gaj Žmavc, Little Creation

Povezani dogodki