STA, 19. 11. 2013

Na malem odru novogoriškega gledališča drama Srečanje Nine Mitrović

Na malem odru SNG Nova Gorica bodo v sredo in v četrtek premierno uprizorili dramo Srečanje hrvaške avtorice Nine Mitrović. Delo, ki je prejelo hrvaško nagrado Marin Držić, je bilo krstno uprizorjeno v Londonu. Novogoriško postavitev je režiral Primož Bebler, za prevod pa je poskrbela Alja Predan.
:
:
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

To je po igri Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti že drugo delo Mitrovićeve, ki so ga v novogoriškem gledališču postavili na oder.

Srečanje je intimna, brezčasna in vedno aktualna drama. Pogovor med očetom in sinom, ki bi se lahko odigrala kjerkoli. V 18 prizorih s kratkimi dialogi odkrivata zgodovinsko ozadje in boleče dogajanje ter razmerja v štiričlanski družini. Komunikacija med njima je ves čas na robu prepada, saj govorita o stvareh, ki niso bile nikoli izrečene in sedaj boleče prihajajo na dan, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Martina Mrhar.

Lika očeta in sina bosta oživila Bine Matoh, ki se s to vlogo zaradi upokojitve poslavlja od stalnega članstva v novogoriškem ansamblu, in Blaž Valič.

Matoh je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da pričakuje, da bo delo doseglo velik uspeh, saj je Mitrovićeva z njim postavila ogledalo odnosu med očetom in sinom, lahko pa tudi med materjo in hčerko.

Valič je zadovoljen, da je lahko z Matohom odigral, kot sam pravi, veliko vlogo. Srečanje sicer pripravi sin, ki obišče očeta, vendar ni edini, ki s seboj nosi prtljago iz preteklosti. "Odnosi med starši in otroci so vedno malo čudni, takšna 'srečanja' pa lahko vsak dan slišimo in vidimo v naših družinah," je še dejal.

Scenograf predstave je Pietro Lantieri, kostumografinja Tanja Zorn Grželj, avtor glasbe Mirko Vuksanović, lektor pa Srečko Fišer.

Povezani dogodki

Iva Kosmos, 20. 11. 2013
»Strah me je, da bom tak ko ti«