Mini teater, 30. 1. 2016

Na Ljubljanskem gradu premiera Zlatolaske

Danes, 30. januarja, ob 18. uri v Mini teatru na Ljubljanskem gradu premiera predstave Zlatolaska v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV.
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras
Foto: Miha Fras

Kot so sporočili iz Mini teatra, gre za novo predstavo v režiji izkušene ekipe gledališča Buchty a Loutky (Marek Bečka, Zuzana Bruknerová, Vít Brukner, Radek Beran) po besedilu Pavola Dobšinskyga, ki jo je navdihnila klasična slovaška pravljica
Zlatovláska“. Oblikovalka scene in lutk Bára Čechova je pripravila čudovite izrezljane lesene marionete, poleg poetične igre izkušenih slovenskih igralcev Josea in Vesne Vončine pa predstavo plemeniti tudi glasba Víta Bruknerja. Pod mentorskim vodstvom Mareka Bečke, Víta Bruknerja, Zuzane Bruknerové in Radeka Berana je s šestimi študenti igre in dramaturgije potekala tudi delavnica (Workshop) animacije, dramaturgije in igre.

Predstava je nastala v sodelovanju Mini teatra (Slovenija) in Buchty a Loutky (Češka) ter v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije.

Na spletni strani producenta so še zapisali, da so priredbe režiserja Mareka Bečke vedno polne črnega humorja, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta. V Mini teatru verjamejo, da bo takšna tudi vsem znana in priljubljena Zlatolaska.

Marek Bečka je v Mini teatru prvič ustvarjal leta 2005 s projektom Obuti maček v sklopu njegove ustvarjalne usmeritve, v okviru katere znane literarne predloge postanejo podlaga za raziskovalne lutkovne predstave oziroma za raziskavo tega medija nasploh. Sodelovanje z Mini teatrom je Bečka uspešno nadaljeval leta 2008 s samosvojo posodobitvijo Mizice, pogrni se, leta 2010 s humorno preobleko zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice, leta 2013 je skozi adaptacijo angleške ljudske pravljice zaživela Pogumna Molly, z Zlatolasko pa se Bečka v Mini teater vrača skupaj z izkušenimi sodelavci praškega gledališča Buchty a Loutky, ki je skupaj s slovenskima igralcema Joseom in Vesno Vončino ustvarila novo zanimivo predstavo.

Zlatolaska, Mini teater, Puppet Nomad Academy

Povezani dogodki