STA, 12. 7. 2022

Na Ljubljana festivalu s Faustovim pogubljenjem še naprej pestro dogajanje

Letošnji Ljubljana festival tudi v prihodnjih dneh ponuja pestro dogajanje. Ta petek bo v Cankarjevem domu obsežno vokalno-instrumentalno delo Faustovo pogubljenje. Dan prej bo v Križevniški cerkvi nastop komorne zasedbe Ensemble.si. V teh dneh v okviru festivala poteka tudi Mednarodna likovna kolonija, ki se bo končala s petkovo razstavo.
:
:

Foto: Pixabay

Faustovo pogubljenje francoskega skladatelja Hectorja Berlioza (1803 - 1869), ki je nastalo na podlagi Fausta Johanna Wolfganga von Goetheja, bo na odru Ljubljana festivala izvedlo več združenih zborov in orkester Slovenske filharmonije pod taktirko švicarskega dirigenta Charlesa Dutoita.

Maestro Dutoit, ki tokrat že četrtič gostuje na Ljubljana festivalu, je na novinarski konferenci povedal, da Faustovega pogubljenja ne odlikuje samo zgodba, ampak tudi glasba, ki se mu zdi izjemna. Po njegovih besedah je delo zelo težavno v smislu glasbene raznolikosti posameznih nosilnih vlog, samega dogajanja in zborov. Gre za mešanico simfonične in operne glasbe, opere in oratorija, za glasbeno tragedijo z zelo hitrim glasbenim dogajanjem, je še dejal.

Direktor Slovenske filharmonije Matej Šarc je po dosedanjih nekaj vajah poudaril izvrstno sodelovanje z dirigentom Dutoitom in glasbeniki Slovenske filharmonije, ki so mu za maestra dejali, da je "vztrajen, a na prijateljski način, vedno kreativen in vedno doseže napredek".

Poleg orkestra Slovenske filharmonije bodo nastopili še zbor Slovenske filharmonije, komorna zbora Ave in Megaron ter mladinski zbor Glasbene matice Ljubljana. V nosilnih vlogah nastopajo ameriški tenorist Charles Workman, francoska mezzosopranistka Sophie Kock, kanadski basbaritonist John Relyea in britanski basbaritonist Ashley Riches.

Zborovska dirigentka Jerica Bukovec je ocenila, da je delo zbora v Faustovem pogubljenju obsežno, a prinaša dragocen izziv za vse. Kot je še dejala, gre za delo, v katerem prevladuje moški zbor v kombinaciji z mešanim zborom. Za zbor so posebni izziv nekateri izjemno hitri deli. Dodala je, da je Faustovo pogubljenje "izjemno, čudovito delo", ki ga zbor Slovenske filharmonije tokrat izvaja prvič.

Umetniški vodja zbora Slovenske filharmonije Gregor Klančič je izpostavil, da je bilo to delo v Ljubljani izvedeno leta 1930 v Unionski dvorani, sicer pa je tudi sam menil, da ga odlikuje čudovita glasba.

V okviru letošnjega 70. Ljubljana festivala se letos odvija tudi 25. Mednarodna likovna kolonija, ki je doslej skupno gostila več kot 200 umetnikov iz Slovenije in sveta. Nastala je že bogata zbirka njihovih del, ki po besedah umetniškega vodje Toma Vrana odseva tudi festivalsko dogajanje.

Umetniški direktor kolonije in selektor Vran je na letošnjo kolonijo povabil osem umetnikov; v skladu z utečeno prakso štirje prihajajo iz Slovenije, štirje iz tujine. Slovenijo zastopajo Franko Vecchiet, ki sicer prihaja iz Trsta in je sodeloval že na drugi likovni koloniji, Milena Gregorčič, Ana Žerjal in in Peter Ciuha. Z Japonske prihaja Noriaki Sangava, s Hrvaške Ana Grubić, iz Italije Enzo Valentnuz in Ute Aschbacher iz Avstrije, ki sicer živi v Parizu. Razstava na koloniji ustvarjenih del bo ta petek, ko bo tudi odprtje razstave z Male likovne kolonije, v okviru katere ustvarja 20 otrok.

Na Ljubljana festivalu bo nastopila tudi komorna zasedbe Ensemble.si, ki združuje glasbenike, ki so večinoma skupaj študirali v Ljubljani, nato pa jih je glasbena kariera ponesla po svetu. Kot je danes pojasnil član zasedbe Andrej Žust, je ideja, da se ponovno zberejo, vzniknila pred leti, od takrat se zberejo vsako leto in odigrajo nekaj koncertov.

Je pa največji užitek po njegovih besedah predstavitev domačemu občinstvu, ki mu bodo v četrtek v Križevniški cerkvi zaigrali delo nemškega skladatelja Heinrich Hofmanna. Poleg tega bo godalni kvartet zaigral skladbi češkega skladatelja Antonina Dvoržaka in v Slovenj Gradcu rojenega skladatelja Huga Wolfa. Na začetku koncerta bo kvartet pihal zaigral Koncertni nokturno v g-molu francoskega skladatelja Louis-Emmanuela Jadina.

Ensemble.si sestavljajo violinisti Tanja Sonc iz Züriškega komornega orkestra in Matjaž Bogataj iz Bavarske državne opere, Gea Panter Volfand, ki je članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, violončelist Jaka Stadler iz Simfoničnega orkestra Bavarskega radia ter flavtistka Brina Kafol Žust, ki je članica Berlinskih simfonikov. Član slednjega je tudi hornist Andrej Žust, ki je prav tako član Ensemble.si, kot tudi klarinetist Tomaž Moličnik iz Simfoničnega orkestra Frankfurtskega radia ter fagotist Tonko Huljev iz Simfoničnega orkestra Hof.

Faustovo pogubljenje, Festival Ljubljana