STA, 23. 8. 2017

Na Ljubljana festivalu na vrsti Madama Butterfly

V Cankarjevem domu bo danes in v četrtek v sklopu Ljubljana festivala gostovala Nacionalna operna hiša iz Pekinga z Madamo Butterfly Giacoma Puccinija. Pekinška opera je v Ljubljani z 200-člansko ekipo. V vlogi prevarane japonske gejše Čo Čo San bo nastopila priznana Yao Hong, poročnika ameriške mornarice Pinkertona pa bo utelesil Li Shuang.
:
:

Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić, STA

Režiserka uprizoritve je Li Dandan, prestavo pa bo vodil glasbeni vodja in šef dirigent Kitajske nacionalne opere Yang Yang, ki velja za enega najboljših kitajskih dirigentov mlajše generacije.

Režiserka je ob gostovanju v Ljubljani povedala, da je Nacionalna operna hiša iz Pekinga Madamo Butterfly pred aktualno postavitvijo na oder postavila že v 50-ih in 80-ih letih minulega stoletja, pri sceni pa so tokrat zelo upoštevali njeno japonsko motiviko. Pevka Yao Hong je dodala, da so ustvarjalci v Ljubljano prišli v svoji najmočnejši zasedbi, v kateri so tudi številni mladi glasbeniki.

Zgodba prevarane japonske gejše Čo Čo San, imenovane Butterfly, čakajoče na poročnika ameriške mornarice Pinkertona, njene velike ljubezni in očeta njenega otroka, se konča tragično. Pinkerton se po treh letih res vrne v Nagasaki, toda s svojo ženo Američanko in namenom, da s seboj vzame svojega sina. Globoko prizadeta Butterfly ob spoznanju prevare naredi harakiri.

Madamo Butterfly so januarja v režiji Vinka Möderndorferja premierno uprizorili tudi v ljubljanski Operi.

Kitajska, CD, Peking