STA, 14. 6. 2024

Hamlet Valentine Turcu odpira baletni večer v Lozani

Na gledališkem odru v švicarski Lozani, kjer je domicil Bejart Balet, bo nocoj premiera baletnega večera, ki ga odpira Hamlet slovenske koreografinje Valentine Turcu. "Iščem plesni izraz, ki je hkrati tenkočuten in neposreden," je povedala za omenjeno baletno hišo.
:
:

Foto: Pixabay

Uprizoritev na osnovi klasike angleškega dramatika Williama Shakespeara sledi vrsti njenih samostojnih kreacij, kot so Carmen, Romeo in Julija, Nevarna razmerja, Jevgenij Onjegin, Smrt v Benetkah, Dama s kamelijami in Madame Bovary.

Zanimivo in navdihujoče se ji zdi, da Hamlet še danes zbuja radovednost in odpira aktualne teme. "To literarno mojstrovino smo vzeli kot aktualno in relevantno temo razprave in upam, da smo zajeli njeno bistvo. Z ustvarjanjem drzne, asketske, električne, provokativne dinamike," je povedala koreografinja, sicer stalna sodelavka Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor.

Šolala se je prav na Bejart Baletu pod mentorstvom koreografa in baletnega mojstra Mauricea Bejarta in nastopila v številnih njegovih koreografijah. "Prihod sem je zame vrnitev domov, saj sem začela svojo umetniško potovanje prav tukaj," je dejala.

V baletni interpretaciji Hamleta z minimalistično glasbo se je osredotočila na družinske odnose med liki. "Kje nastane pekel v tem svetu? Dejansko se začne v družinskih odnosih," je povedala.

"Poetika dela je filmska, hipnotična in precej hermetična, s številnimi prikritimi plastmi. Verjamem v moč podrobnosti in nians. Tudi to zahtevam od plesalcev," je še povedala Turcu.

Na odru gledališča Beaulieu bo nocoj poleg Hamleta izveden na povabilo Bejart Baleta še balet Rapsodija v modrem italijanskega koreografa Giorgia Madie, večer pa se bo zaključil z Bolerom Mauricea Bejarta. 

Hamlet, Lozana, Valentina Turcu, Švica