STA, 7. 9. 2016

Na Ljubljana festivalu mariborski Balet z Gusarjem

V sklopu Ljubljana festivala si bo drevi v Cankarjevem domu mogoče ogledati romantični balet Gusar, ki je nastal v produkciji Opere in baleta SNG Maribor. Balet v koreografiji Aivarsa Leimanisa temelji na istoimenski pripovedi v verzih Georgea Gordona Byrona, ki jo je v libreto prelil Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges leta 1855.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Byronov ep v verzih Gusar iz leta 1814 poudarja romantično navdušenost nad eksotičnimi kraji, kjer se čas pogosto ustavi in kjer se lahko uresničijo tudi največje fantazije. V pesnikovem delu se kaže v upodobitvi ladijskega kapitana Conrada, ki ga je družba izgnala in ga tako prisilila v piratstvo.

Nenavaden obrat usode - ugrabitev lepotice Medore, v katero se Conrad zaljubi - postavi ljubimca pred novo preizkušnjo. Da bi osvojil Medoro in jo osvobodil iz suženjstva Seida paše, Conrad s svojimi prijatelji načrtuje napad na pašev harem in se poda na vznemirljivo pustolovščino, so vsebino povzeli na spletni strani Ljubljana festivala.

Romantični balet je prvi koreografiral Joseph Mazilier na glasbeno partituro Adolpha Adama, ki se je 15 let pred praizvedbo Gusarja že proslavil z izvirno glasbo baleta Giselle. Balet je prvič v celoti na slovenskih tleh predstavila mariborska produkcija aprila letos, v plesni kreaciji priznanega latvijskega baletnega ustvarjalca, koreografa in plesalca Aivarsa Leimanisa.

Pred premiero je umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug poudaril, da gre za kar velik zalogaj, predvsem glede na potrebno število nastopajočih. V glavnih vlogah nastopajo baletniki Anton Bogov kot Conrad, Tetiana Svetlična in Asami Nakashima kot Medora ter Sergiu Moga kot Birbanto.