STA, 14. 5. 2024

Na letošnjih Vizijah se bo predstavilo okoli 150 mladih kulturnih ustvarjalcev

V Novi Gorici bo konec tedna potekal Festival mladinske kulture 2024 Vizije, na katerem se predstavijo najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave, mladi filmarji, likovniki in fotografi. Letos se bo po besedah direktorja festivala Matjaža Šmalca v treh dneh skupno predstavilo okoli 150 mladih kulturnih ustvarjalcev.
:
:

Foto: Pixabay

Festival s pomočjo partnerjev in Mestne občine Nova Gorica organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Hkrati pripravijo razstavo Fotovizija, na kateri svoja dela razstavijo mladi fotografi.

Po besedah Matjaža Šmalca so Vizije največji festival mladinske kulture v Sloveniji, ki je z izjemo dveh let vedno potekal v Novi Gorici. To mlado mesto mlademu festivalu nudi odlične pogoje za izvedbo, saj ima dovolj odrov ter razstavnih in drugih prostorov, je dejal na novinarski konferenci, na kateri so predstavili program letošnjega festivala.

Letos se je na festival prijavilo 41 gledaliških in pet lutkovnih predstav ter 44 filmov, na Fotovizije pa 32 mladih fotografov. Pri tem so organizatorji v gledališki del uvrstili sedem gledaliških in tri lutkovne predstave. V dveh projekcijah FilmFreša si bo možno ogledati 15 kratkih igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov, v okviru Fotovizij pa bo pod naslovom Preko meje razstavljalo 11 mladih fotografov.

Skupno se bo na festivalu predstavilo okoli 150 mladih ustvarjalcev, kar je po oceni direktorja festivala zelo veliko, program bo zato precej natrpan. Za slednje so se po besedah Šmalca odločili zato, da si lahko mladi ogledajo čim več produkcije ter tako vidijo, kaj delajo njihovi sovrstniki in se tudi učijo. Iz tega vidika je festival nekakšen generator novih idej, je dejal.

Letošnji program bo po besedah vodje območje izpostave JSKD Nova Gorica Sabine Volk Simčič potekal na treh prizoriščih, to so Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica in Gimnazija Nova Gorica. Razstava Fotovizije, ki jo bodo odprli v nedeljo, bo v goriški knjižnici Franceta Bevka, pri čemer si jo bo mogoče ogledati tudi izven delovnega časa knjižnice.

Festival bodo začeli v petek popoldne, ko bodo na malem odru SNG Nova Gorica uprizorili predstavo Zadnja večerja ali perutničke in 13 avtorskih prizorov. Bogat sobotni program bodo zaključili s projekcijami filmov, v nedeljo popoldne, ob zaključku festivala, pa bodo podelili nagrade.

Strokovna žirija, ki jo sestavljalo scenaristka in producentka Marina Gumzi ter igralca Voranc Boh in Nejc Jezernik, bo podelila vizionarje za najboljšo gledališko in najboljšo lutkovno predstavo ter najboljši film, s posebnimi vizionarji pa bo lahko nagradila tudi druge presežke, če bo ocenila, da jih velja nagraditi. Žirantki letošnjih Fotovizij Ana Skobe in Manca Juvan Hessabi bosta razglasili fotovizionarja oziroma fotovizionarko leta 2024.

SNG Nova Gorica, Vizije