STA, 20. 11. 2023

Na Jesenicah se zaključujejo 36. Čufarjevi dnevi

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice se bodo zaključili 36. Čufarjevi dnevi. Ob zaključku tradicionalnega festivala ljubiteljskih gledališč, ki se je začel 14. novembra, bo ob 19.30 na sporedu koncert Nataše Vester Trseglav Neskončnost, sledila pa bo podelitev nagrade in plaket Toneta Čufarja ter nagrade nova gaz.
:
:

Foto: Pixabay

Žirija, ki jo sestavljajo igralec in režiser Iztok Valič, režiser Aleš Jan in dramska igralka Nika Korenjak, bo prejemnike Čufarjevih nagrad in plaket izbirala med šestimi tekmovalnimi predstavami odraslih gledaliških skupin, ki jih je med 25 prijavljenimi izbrala letošnja selektorica, gledališka igralka Ana Ruter.

Ta je izbrala tudi tri od šestih prijavljenih predstav mladih ustvarjalcev, ki se potegujejo za nagrado nova gaz. Zmagovalca bo določila žirija, ki jo sestavljata dramska igralca Vid Klemenc in Jernej Gašperin ter dramaturginja Kaja Novosel.

Na razpis za Čufarjeve dneve, ki so si v zadnjih letih utrdili status za Linhartovim srečanjem najpomembnejšega festivala ljubiteljskega gledališča v Sloveniji, se je letos prijavilo 25 predstav. "To je že številka, ki spominja na najboljša leta naše prireditve," je povedal predsednik organizacijskega odbora Jože Osterman in spomnil, da je bilo lani zaradi pandemije prijav le osem.

"Res smo veseli, da so ljubiteljski odri zadihali s polnimi pljuči in da so stvaritve že na enaki ravni, kot so bile pred korono. To je res hvale in veselja vreden podatek," je na novinarski konferenci pred začetkom festivala povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole.

Čufarjevi dnevi, Gledališče Toneta Čufarja