STA, 20. 5. 2022

Na Intimnem odru GT22 premierno Apofenija/1

Na Intimnem odru GT22 v Mariboru bodo danes premierno uprizorili avtorsko predstavo mladih umetnic Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin z naslovom Apofenija/1. Za izhodišče si postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko gledališču pozicijo živosti z odra prestavimo v avditorij.
:
:

Foto: Arhiv Moment

"Avtorska predstava mladih umetnic Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin je demo verzija (/1) subjekta umetne inteligence, ustvarjenega, da uprizarja vse tisto, kar je neuprizorljivo. Apofenija je strukturirana kot organizem oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti, kot prostor brez človeka, v katerem umetna inteligenca svojo namenskost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja," sporočajo iz društva Moment.

V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se po njihovih navedbah vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Omenjeni projekt je nastal v koprodukciji z zavodom Bunker in Melara ter pod okriljem platforme konS.

"KonS.mb si je v kontekstu razvijanja izobraževalnega ekosistema in delavničarskega vozlišča v mestu ob Dravi oziroma v kontekstu raziskovalnega laboratorija za robotiko in urbano transformacijo želel graditi mostove, iskati sodelovanja in povezovanja ter soustvarjanja novih prostorov s čim več lokalnimi deležniki in institucijami znanja, kulture, umetnosti in gospodarstva. In koprodukcije v primeru sodobno raziskovalnih projektov so del te zgodbe," pravi vodja mariborske enote platforme konS Miha Horvat.

Projekt Apofenija/1 z uporabo tehnologije kot izraznega sredstva in kot osrednjega vprašanja bivanja raziskuje sodobni lutkovni jezik. "Moment uprizoritveni dogodek razume kot zavezo, da se srečamo v skupnem prostoru ob istem času. Govorimo o realnih fizičnih prostorih, o živi prisotnosti. Apofenija/1 izziva to pozicijo. Gledališče postavlja v središče intermedijskega mišljenja in procesa ustvarjanja. To je za Moment izziv in priložnost soočenja in boja za živo umetnost ter dialog s tehnologijo," so dodali umetniški vodje Momenta Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič.

Nina Ramšak Marković, Moment, Varja Hrvatin, Apofenija