STA, 4. 8. 2020

Na Gosposvetski ulici razstava 100 let Maske

Na TAM TAM plakatnih mestih na Gosposvetski ulici v Ljubljani je od danes na ogled ulična razstava 100 let Maske. Na njej so predstavljene izbrane naslovnice časopisa Maska in citati. Na ogled bo do 24. avgusta.
:
:

Razstava je del programa, s katerim obeležujejo letošnjo 100. obletnico izida prve številke Maske ter izid 200. številke Maske, ki jo bodo pripravili v treh številkah: 200aa, 200bb, 200cc.

Kot so zapisali pri nevladni organizaciji Maska, je časopis za scenske umetnosti Maska prvič izšel leta 1920, leta 2020 izhaja 200. številka. Nikoli ni imel trdne institucionalne zaslombe, tudi danes je njegov založnik prekarna nevladna organizacija Maska. V boju za avtonomijo se je vselej upiral normiranju, standardiziranju in indeksiranju.

Skozi Masko, najprej skozi revijo, kasneje skozi založniško in produkcijsko prakso, so se izoblikovale generacije piscev, urednikov, oblikovalcev, prevajalcev, lektorjev in drugih sodelavcev, ki so iskali in izoblikovali jezik, s katerim lahko tolmačimo tudi najbolj drzne umetniške pojave.

Revija Maska pa se ponaša tudi z bogato oblikovalsko zgodovino, ki je nanizala vrsto imen - France Kralj, Matjaž Vipotnik, Irena Woelle, Samo Lapajne, Martin Bricelj, Martin Mistrik, Miha Turšič, Ajdin Bašić -, pomembnih za širšo oblikovalsko krajino. V sodelovanju z mentorjem Boštjanom Botasom Kendo in študenti magistrskega študija grafičnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje so letos prenovili vizualno podobo Maske.

Prvo izmed treh 200-tih številk sta oblikovali Nika Lapkovski in Nina Ninković. Nika Lapkovski je zasnovala tudi ulično razstavo 100 let Maske.

Kot vrhunec obeleževanja obletnice sicer pri Maski napovedujejo dogodek Prekarnost ali samoupravljanje? med 9. in 11. septembrom v Ljubljani, na katerem bodo predstavili nove Maskine knjige in novi produkciji ter izvedli konferenco Prekarnost ali samoupravljanje.

Maska