STA, 16. 10. 2014

Na festivalu v Podgorici nagrada Ivu Banu za avtorsko kreacijo Sira v Garderoberju

Igralec Ivo Ban je za avtorsko kreacijo Sira v drami Garderober Ronalda Harwooda v režiji Veljka Mićunovića prejel nagrado na mednarodnem bienalnem Festivalu črnogorskega teatra v Podgorici. Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je predstavo odigrala na festivalu minulo nedeljo, so sporočili iz SNG Maribor.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Festival, ki je potekal od 6. oktobra, se je zaključil v sredo zvečer s podelitvijo nagrad v Črnogorskem narodnem gledališču v Podgorici. V treh programskih sklopih je bilo izvedenih deset uprizoritev.

Žirijo festivala so sestavljali književnik in publicist Laslo Vegel iz Novega Sada, profesor Darko Lukić iz Zagreba, teatrolog Blaž Lukan iz Ljubljane, gledališka kritičarka Liljana Mazova iz Skopja in črnogorski igralec Mirko Vlahović.

V selekcijo plus, ki so jo sestavljale tri predstave črnogorskih avtorjev oz. režiserjev, nastale zunaj Črne gore, je selektorica Ana Tasić uvrstila tudi dramo Garderober Ronalda Harwooda v režiji Veljka Mićunovića.

Drama je kompleksna študija o človeških značajih, še zlasti, kakor se ti kažejo v gledaliških institucijah. Gre za arhetip gledališkega življenja, prek katerega se na subtilen način razkrivajo gledalcem nevidni vzvodi delovanja gledališkega zakulisja, še zlasti psihologija medosebnih odnosov. V drami so poleg Iva Bana zaigrali Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič in Davor Herga.

Na festivalu so podelili nagrado še dvema slovenskima ustvarjalcema in sicer režiserju Tomiju Janežiču nagrado za režijo Brechtove Opere za tri groše v produkciji Kraljevskega gledališča Zetski dom iz Cetinj ter Srbskega Narodnega gledališča Novi Sad. Za delo pri isti predstavi je prejel nagrado tudi Tomaž Grom kot avtor zvočne kompozicije.

Festival črnogorskega teatra je prva nacionalna manifestacija, ki gledališko produkcijo podaja v tekmovalni festivalski obliki.

Festival poteka v treh sklopih. Selekcija predstavlja izbor najboljših predstav črnogorskih profesionalnih gledališč, festivalskih produkcij in koprodukcij, ki so premierno izvedene v Črni gori. Izbor se nanaša tudi na vse druge odrske oblike, ki se tradicionalno ne uvrščajo v dramsko gledališče. Selekcija plus predstavlja avtorsko gledališko delovanje ustvarjalcev iz Črne gore v drugih okoljih. Selekcija off pa predstavlja tiste predstave, ki jih odlikuje preučevanje novih oblik gledališkega izražanja.

SNG Maribor, Ivo Ban, Bijenale črnogorskega gledališča

Gost

Da bo informacija popolna:od slovenskih ustvarjalcev sta nagradi dobila tudi Tomi Janežič za režijo Opere za tri groše in Tomaž Grom kot avtor zvočne kompozicije v isti predstavi (http://www.cnp.me/2014-10-16-nagrade-bijenala-crnogorskog-teatra-2014.php).

21. 10. 2014

SiGledal

Dragi Gost, najlepša hvala za opozorilo. Podatek o nagradah smo dodali v besedilo novice.

lp, SiGledal

21. 10. 2014

Nevillenak

Howdy! where buy propecia very good site http://finasteridexl.com 2. 10. 2022

RobertChews

Hi! buy stromectol for humans excellent website http://stromectolrf.top 2. 10. 2022

RobertChews

Hi! stromectol cheap beneficial site http://stromectolrf.top 2. 10. 2022