STA, 7. 6. 2010

Na festivalu novega gledališča Eurokaz tudi Via Negativa

V Zagrebu od 2. do 27. junija poteka festival novega gledališča Eurokaz.
:
:

 

Slovenski kolektiv Via Negativa se bo predstavil z antologijo vseh svojih del - Via Nova Museum v režiji Bojana Jablanovca. Festival je odprl Okovani Galilej Branka Brezovca, nastal s spojitvijo Ajshilovega Okovanega Prometeja in Brechtovega Galilejevega življenja.

Nastopili so hrvaški in italijanski igralci, večinoma člani Laboratorija Nove iz Firenc. Predstava v dvorani Gorgona v Muzeju sodobne umetnosti je navdušila.

Brezovec v Okovanem Galileju, ki je imel premiero lani, raziskuje preživetje v sistemu umetnosti, ki uporablja predznanstvene, predgalilejske resnice in sheme.

Na Eurokazu bodo gostovali še gledališčniki z Japonske, iz Kanade, Italije, Belgije in Francije. Evropsko premiero bo imela predstava Potomci admirala skopljenca v izvedbi japonskega marionetnega gledališča Jukiza.

Od Eurokazovih produkcij bosta poleg Okovanega Galileja na sporedu še Njarabum Anje Maksić Japundžić in Crkva Saše Božića. V spremljevalnem programu tečejo pogovori z avtorji in izvajalci ter glasbeni nastopi.

Zagreb, Eurokaz, Via Negativa, Hrvaška