STA, 3. 6. 2022

Na 29. Primorskem poletnem festivalu se bo zvrstilo 56 dogodkov

V Kopru, Sežani, Ankaranu, Izoli, Piranu in Pulju bo od 5. do 27. junija potekal 29. Primorski poletni festival (PPF), na katerem se bo zvrstilo 56 dogodkov, kar pomeni več kot en dogodek na dan. Festival v gostiteljska mesta prinaša gledališke predstave, razstave, koncerte in javne debate, so sporočili iz Gledališča Koper.
:
:

Foto: Pixabay

V nedeljo bosta na sporedu super komedija Trio Gašperja Tiča v Gledališču Koper in mednarodna koprodukcijska drama Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića v sežanskem Kosovelovem domu. V ospredje letos stopajo komedije in prav tako spet mednarodni program. Večere smeha bosta med drugim dopolnila zadnje delo Iztoka Mlakarja Tutošomato in predstava Ženska: ljubezni, izgube, obleke v produkciji Špas teatra, ki je znan po svojih humornih uspešnicah.

S svojima šovoma prihajata Tadej Toš in Jure Ivanušič, tu bo tudi velika srbska uspešnica Avdienca. Gostovala bodo gledališča iz Novega Sada, Beograda, Sarajeva in z Reke, veliko programa bo iz Italije. Mladim bo največ zabave prinesel PPF Mladi, nekaj zase pa bodo kot vedno našli tudi kulturniški sladokusci.

Kot je povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, je letošnji festival bogat z vsebinami, saj po dveh letih lahko spet gostijo mednarodni program, ki v mesto prinaša živahno gledališko in koncertno dogajanje. Letošnji izbor komedij približuje kulturne vsebine najširšemu krogu ljudi in vsem generacijam. PPF Mladi bodo odprli že tretjič, tokrat v popolni izvedbi, saj omogoča vpogled v študijska dela mladih gledališčnikov iz sosednjih držav.

"Tako lahko spet po dolgem času vzpostavimo dialog med domačim, sicer večkulturnim, in tujim okoljem. Festival Pri svetilniku v avgustu letos že drugič nagovarja otroke in starše s pestrim mednarodnim gledališkim programom, uličnim gledališčem ter s svojimi delavnicami ustvarja medgeneracijsko povezanost," je dejala Peganova.

Tokratna izvedba PPF bo prelomna, saj se iztekajo nekatere pogodbe pomembnih pokroviteljev, in priložnost za razmislek, kako naprej, saj je breme za zaposlene v Gledališču Koper postalo preveliko.

"Ponosni smo na prehojeno pot, ki ni bila nikoli lahka. Ponosni smo na posameznike, ki so premikali in vlekli naš Tespisov voz v časih, ko je bilo res težko. Zadnjih devet let je festivalu pomagalo preživeti Gledališče Koper, nesebično in z veliko volje. Naslednje leto je jubilejno. Prepričana sem, da se bo festival nadgradilo z novo organizacijsko obliko, mu dalo nove vsebine in dodatna sredstva, saj so vse štiri omenjene občine v njem videle svoj festival. To je tudi edina, po vseh letih nezamenljiva in neprecenljiva lastnost festivala - povezovanje istrskih mest," je dodala Peganova.

Pri PPF bodo poletje sklenili z gledališkimi predstavami na prostem, filmskim večerom, brezplačnimi delavnicami, animacijami in presenečenji za najmlajše ljubitelje gledališča. Druga izvedba festivala Pri svetilniku se 25. avgusta vrača v mednarodni preobleki, z dopolnjenimi spremljevalnimi vsebinami in raznolikim programom, ki ga bosta zaznamovali dve premieri Gledališča Koper: Barčica, avtorski projekt ustvarjalcev predstave, ki nastaja pod režijsko taktirko Renate Vidič, in Mali princ v režiji Ivana Lobode, ki bo 30. avgusta sklenil letošnje festivalsko dogajanje.

Primorski poletni festival