STA, 21. 11. 2016

Na 29. Čufarjevih dnevih slavilo Šentjakobsko gledališče Ljubljana

S podelitvijo nagrad so se včeraj zvečer na Jesenicah zaključili 29. Čufarjevi dnevi. Za najboljšo predstavo sta tako strokovna žirija kot občinstvo izbrala komedijo Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka Gojca in izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Nagrade so prejeli še Maša Kavčič, Damijan Perne in KUD Zarja Trnovlje.
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore
Foto: Lenart Zore

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramska igralka Urška Hlebec, koordinator območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Boris Kuburič ter dramaturginja in producentka Klavdija Zupan, je dobitnike Čufarjevih plaket izbirala med šestimi tekmovalnimi uprizoritvami. Te je na program uvrstil igralec in režiser Marko Plantan, in sicer po pregledu 28 predstav ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva.

Kot je v obrazložitvi zapisala strokovna žirija, uprizoritvena raven komedije Kena Ludwiga Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka Gojca in izvedbi Šentjakobskega gledališča na vseh področjih dosega profesionalne standarde in pod suverenim režijskim vodenjem omogoča bravurozne igralske stvaritve. Publika pa je Tem norim tenorjem prisodila najvišjo oceno, in sicer 4,75.

Iz te predstave prihaja tudi dobitnik nagrade za najboljšo moško vlogo Damijan Perne, ki je nastopil kot svetovno znan tenorist Tito Merelli. Navdušil je s prepričljivo interpretacijo opernih odlomkov. Že ničkolikokrat videne in preigrane situacije zamenjav in nesporazumov pa preigral v samosvojem slogu. Pri tem ga je vodil ne le briljanten občutek za ritem in tempo temveč tudi za partnerski dialog, je ugotovila žirija.

Za najboljšo žensko vlogo pa je žirija izbrala Mašo Kavčič kot Annette Reille v drami Bog masakra, ki jo je na oder postavil KUD Fofite Medvode. V njeni suvereni ter občuteni interpretaciji se hladna, distancirana in brezhibno urejena poslovna ženska prelevi v ranljivo ter osamljeno žensko, kljub razpadu družbene maske pa ne pristane v sentimentalnosti. Ironična, kruta ter čustveno nabita interpretacija, ki zapelje in pretrese, je ocenila žirija.

Žirija je nagradila tudi Shakespearovo tragedijo Macbeth v režiji Tomaža Kranjca in izvedbi KUD Zarja Trnovlje iz Celja, ki ji je podelila posebno nagrado za idejno zasnovo in uprizoritveni koncept. Idejna zasnova se je oblikovala v dosleden uprizoritveni koncept, premišljene režijske, scenske in mizanscenske rešitve. Enotna in govorno nadpovprečna ansambelska igra pa pričajo o visoki ravni gledališke ustvarjalnosti in izrazni moči celotne ustvarjalne ekipe, je poudarila žirija.

Čufarjevi dnevi so tradicionalno srečanje ljubiteljskih gledališč, ki ga gosti Gledališče Toneta Čufarja Jesenice. Tekmovalni del pa vsako leto popestrijo tudi spremljevalni dogodki. Letos je z dogodkom Klobuki pripovedujejo zaživela ideja Miroslava Pengala. Sklepni dogodek pa je ponudil vpogled v zakulisje gledališkega sveta s predstavo Hamlet pa pol Jake Andreja Vojevca.

Čufarjeva plaketa