STA, 15. 12. 2014

V Ribnici na Pohorju se spominjajo igralca Staneta Severja

Igralec Stane Sever je 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju odigral svojo zadnjo predstavo. V spomin nanj v tej majhni pohorski občini vsako leto pripravijo Severjev dan, ki je osrednji kulturni dogodek občine. Prireditev ob včerajšnjem 44. Severjevem dnevu se je začela ob 15. uri, kot vedno tudi tokrat z monokomedijo.

Stane Sever / Foto: Wikimedia Commons

Stane Sever (1914-1970) je v Ribnici na Pohorju zadnjič nastopil z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Predvsem po zaslugi domačina, Severjevega sošolca in nekoč ravnatelja ribniške osnovne šole Franca Eržena, so Severjevi dnevi v Ribnici na Pohorju nato postali vsakoletni dogodek, ki bogati kulturni utrip kraja in občine.

Tudi včerajšnji dogodek so pripravili domači šolarji in kulturno-umetniške skupine, z igro enega Mulc ... vas gleda pa se je tokrat predstavil igralec Bojan Emeršič, ki je bil tudi gost večera in zaključnega pogovora na prireditvi.

V spomin na Staneta Severja je bil ustanovljen Sklad Staneta Severja, ki vsako leto v času obletnice igralčeve smrti v Škofji Loki podeljuje tradicionalne Severjeve nagrade za igralske dosežke na poklicnih in ljubiteljskih odrih. Lani sta nagrado za najboljše dosežke na slovenskih poklicnih odrih prejela Primož Pirnat in Pia Zemljič.

Nagrade Staneta Severja bodo podelili prihodnjo nedeljo, 21. decembra.