STA, 6. 11. 2013

Na 26. Čufarjevih dnevih šest tekmovalnih predstav

Na letošnjih, 26. Čufarjevih dnevih, ki bodo na Jesenicah potekali od 13. do 20. novembra, bo v tekmovalnem programu nastopilo šest ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva. Selektor Branko Kraljevič ugotavlja, da kakovost predstav ljubiteljskih gledališč iz leta v leto raste. Vse bolj pisan pa je tudi spremljevalni festivalski program.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice povedal predsednik organizacijskega odbora Čufarjevih dni Boris Bregant, se je na letošnji razpis za festival prijavilo 35 predstav. "Navdušuje me, da je v Sloveniji in zamejstvu toliko ljubiteljskih gledališč, ki so pripravljena tekmovati na tako zahtevni prireditvi, pred tako zrelo in zahtevno publiko, kot je publika gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah," je poudaril Bregant.

Prepričan je, da kakovost ljubiteljskih gledališč raste, kar meni tudi selektor letošnjih Čufarjevih dnevov. "Vse več je ljubiteljskih predstav, ki so igralsko in režijsko drzne, približujejo se že predstavam in vizijam poklicnih gledališčnikov," je ocenil Kraljevič. Izrazil je veselje, da imamo v Sloveniji kakovostno ljubiteljsko dejavnost, na katero niti gospodarska kriza nima negativnega učinka.

Pri izboru tekmovalnih predstav je Kraljeviča tudi letos vodila njihova kakovost. "Izbral sem predstave, ki so se me prepričale na osnovi režije, igralske izvedbe, scenografije in podobno," je pojasnil in dodal, da si je vse prijavljene predstave ogledal z željo, da bi v njih zasledil čim večjo dodano vrednost besedilu in čim močnejšo avtorsko vizijo.

Skupna točka vseh šestih tekmovalnih predstav je, da držijo gledalce v napetosti od začetka do konca, je selektorjev izbor povzela direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole. Glede na to, da je bil že lanski Kraljevičev izbor všečen občinstvu, si Smoletova obeta, da bo tudi v času letošnjega festivala jeseniška gledališka dvorana polna. "Ljudje so se že dobro navadili, da jim Čufarjevi dnevi v pustem novembrskem vremenu prinašajo pestre večere," je dejala.

Uščip teater iz Slovenske Bistrice se bo predstavil s Satiričnim kabaretom ogledala. Gledališka skupina KPD iz Šmihela bo predstavila absurdno dramo Kdo čaka na konec v trikoju. Dramska skupina F.B. Sedej iz Števerjana bo nastopila s komedijo Umor v vili Roung, KUD Zarja Trnovlje bo uprizoril dramo Nora Nora, KD Rudija Jedretiča iz Ribnega bo predstavil komedijo Krčmarica, domača igralska skupina pa bo nastopila s komedijo To imamo v družini.

Festivalske dni bo popestril tudi spremljevalni program. Za slovesen začetek festivala, na katerem se bodo spomnili tudi nedavno preminulega igralca, režiserja in nekdanjega direktorja jeseniškega gledališča Mirana Kende, bo 13. novembra poskrbela predstava Vihar Kulturno umetniškega društva Fofite iz Medvod, za slavnostni zaključek ob podelitvi nagrad pa 20. novembra koncert Uroša Perića.