STA, 19. 9. 2021

Na 10. Gibanici nagradi predstavama Jata izkušenih ptic in Predmetenje

S podelitvijo nagrad so v Ljubljani sklenili 10. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Najboljša predstava po izboru občinstva je postala predstava Ajde Tomazin Jata izkušenih ptic, strokovna žirija pa je kot najboljšo ocenila predstavo Jana Rozmana Predmetenje, so sporočili organizatorji.
:
:

Kot je zapisano v obrazložitvi, si Rozmanova predstava nagrado žirije med drugim zasluži zaradi poezije, humorja, kakovostne izvedbe, domiselnosti in igrivosti.

V tekmovalni program je bilo letos uvrščenih devet predstav. Osem predstav so izbrali selektorji, in sicer: Fent Cua/Medtem ko smo čakali (avtorstvo in koreografija Joana Serra Foraste, Urša Sekirnik, Carlota Grau Bages), Sine (Nataša Živković), Predmetenje (Jan Rozman), Song (Mala Kline), Odvečni (EN-KNAP Group), "Neodpovedan" let (Alien Express - Žigan Kranjčan, Gašper Kunšek), Jata izkušenih ptic (Ajda Tomazin) in Izumitelj na zemlji (Bara Kolenc).

Predstava Ni mogoče čakati zaman Leje Jurišić in Miklavža Komelja pa je bila v tekmovalni program uvrščena neposredno zaradi lovorike, ki jo je Leja Jurišić prejela na minuli Gibanici za predstavo Skupaj, ki je nastala v soavtorstvu z Markom Mandićem v produkciji društva Pekinpah.

Selektorji so za tekmovalni program izbirali med 55 predstavami. Kot je na novinarski konferenci pred pričetkom Gibanice povedala Zala Dobovšek, je bilo njihovo vodilo pri tem "dobre, zanimive, kakovostne predstave, ki bodo v polnosti zaživele z občinstvom".

Bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica pripravlja Društvo za sodobni ples Slovenije s partnerji.

Gibanica, Jan Rozman, Ajda Tomazin, Jata izkušenih ptic, Predmetenje