STA, 18. 10. 2018

Moj lajf premierno na odru Lutkovnega gledališča Maribor

Na odru Lutkovnega gledališča Maribor bo ob 18. uri premiera predstave Moj lajf, besedilo katere je po motivih povesti Ivana Cankarja Moje življenje zapisal Boštjan Gorenc - Pižama. Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtorica likovne podobe predstave pa Gorenčeva sodelavka pri ustvarjanju istoimenskega stripa Tanja Komadina.
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Otroštvo Ivana Cankarja res ni bilo lahko, a predstava Moj lajf nanj pogleda skozi zabavno prizmo, ki ohranja pisateljeva izvirna razmišljanja in jih posuje z začimbami parodije, je v gledališkem listu zapisal Gorenc. V predstavi se Cankar v svojih rosnih letih sooča s tremi avtoritetami, to so šola, mati in vera, pri čemer se pri zadnji ustvarjalci deloma navezujejo tudi na državo.

Prav pri tematiki soočanja z avtoritetami je režiser predstave Sebastijan Horvat, kot je med drugim povedal na novinarski konferenci, videl možnost interpretacije in dodane vrednosti predstave, in sicer v tem, kako otroke naučiti reči ne.

Igralsko zasedbo predstave sestavljajo Barbara Jamšek, Alenka Cilenšek, Miha Bezeljak in Marko Ujc, v predstavi pa sicer poleg Ivana Cankarja nastopajo še njegova mati Neža Cankar, starejša sestra Lina Cankar, avtorica številnih likov otroške književnosti Svetlana Makarovič in pesnik Srečko Kosovel. Predstavo, ki je primerna za starost devet let in več, spremlja video animacija avtorice Hane Repše, avtor glasbe je Drago Ivanuša.

S predstavo Moj lajf, ki je druga premiera nove sezone, se mariborsko lutkovno gledališče poklanja Ivanu Cankarju ob letošnjem obeleževanju 100-letnice njegove smrti. Ob predstavi gledališče gosti tudi dve razstavi, ki ju odpirajo danes. V sodelovanju z založbo Škrateljc odpirajo likovno razstavo Cankar v stripu, v sodelovanju z Visart društvom iz Ljubljane pa razstavo kipov z naslovom Slovenstvo, Ivan Cankar in Janez Boljka.

Ivan Cankar, Sebastijan Horvat, LGMB

Povezani dogodki

STA, 16. 10. 2018
Moj lajf se seli med lutke