SMG, 24. 5. 2016

Mladinsko na festivalu Wiener Festwochen

Slovensko mladinsko gledališče se bo s svojo novo produkcijo predstavilo na Dunajskih slavnostnih tednih, enem najznamenitejših gledaliških festivalov v Evropi.
:
:

Foto: Mare Mutić

Tam bo namreč 29. maja premierno uprizorjena predstava Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljića. Pri njej Mladinsko skupaj z več pomembnimi evropskimi festivali in teatri sodeluje kot eden glavnih koproducentov. Po dolgem času se tako na festivalu spet predstavlja Slovenija in po Družinskem albumu Mete Hočevar znova tudi Mladinsko.

Predstava se ukvarja s krizo Evrope, begunsko krizo in krizo vrednot današnje družbe ter zastavlja številna vprašanja, kot so: Kakšno sodobno umetnost in gledališče potrebujemo v času, ko Evropa vse bolj drvi novim oblikam fašizma naproti? Ali umetnosti danes ne definiramo predvsem kot prispevek k splošnemu konsenzu? Mar ne bi morala biti oblika protikonsenza? Mar ne bi morala biti anarhični protiprojekt, ki se zoperstavlja sedanjim političnim in ekonomskim sistemom in zasebnim interesom?

Predstava, za katero med producenti in festivali že vlada izredno zanimanje, bo poleti in v prihodnji sezoni gostovala po vseh Evropi, najprej v Zürichu, Weimarju in Berlinu, pa tudi v Stockholmu, Sarajevu, na Reki …, slovensko premiero pa načrtujejo v začetku prihodnje sezone, predvidoma oktobra.

Dunaj, SMG, Wiener Festwochen, Avstrija