STA, 20. 8. 2010

Mladi levi spet rjovejo

Ljubljana od danes do 30. avgusta gosti 13. mednarodni festival Mladi levi.
:
:

Za uvod bodo ob 20.30 v Stari elektrarni odprli razstavo Migranti slovenske umetnice Tanje Lažetić, ob 21. uri bo predstava Radio Muezzin Stefana Kaegija, ob 22.30 pa bodo odprli instalacijo "On the Field" tandema Ackroyd & Harvey na ploščadi Etnografskega muzeja.

Letos je poudarek na dokumentarnih predstavah z azijskimi elementi in umetniških projektih, prepletenih z družbenim udejstvovanjem, je pred festivalom povedala Nevenka Koprivšek, umetniška voditeljica levov in prva dama zavoda Bunker. Festival se prilagaja "novi kompleksnosti, v kateri se posameznik ne znajde", je pojasnila.

V tem duhu bo predstava Radio Muezzin Stefana Kaegija pokazala na izumiranje poklica mujezinov, ki z minareta tradicionalno kličejo k molitvi. Mujezine že nadomeščajo radijski posnetki. Kaegi, ki na Mlade leve prihaja tretjič, skozi poglede egiptovskih mujezinov na novodobne spremembe in strahove z raziskovalno-dokumentarnim umetniškim pristopom razkriva pasti globalizma. Odpira širša politična, etična in kulturna vprašanja.

Primož Bezjak bo nastopil v Invalidu. Predstavo je ustvaril z režiserjem Bojanom Jablanovcem. Plesalec preizkuša meje svojega telesa. Koreografijo je črpal predvsem iz lastnih izkušenj poškodbe kolena.

Azijsko navezo krepita tajski in japonska predstava. Tajski koreograf in plesalec Pichet Klunchun se bo predstavil s plesnim performansom "Nijinsky Siam", v katerem se posveča raziskovanju in razumevanju tajskega tradicionalnega plesa v povezavi s klasičnim baletom, in s koreografijo "I Am A Demon".

Japonski režiser Tošiki Okada se ukvarja s pastmi in pomanjkljivostmi sodobne japonske družbe. Predstava "Hot Pepper, Air Conditioner and The Farewell Speech" je tridelni kolaž, skozi katerega pronica pripoved o izpraznjeni sodobni družbi s površinskimi odnosi.

Na festivalu se bo nadaljeval lanski Bunkerjev projekt Vrt mimo grede. Tokrat so ga zastavili v matični ljubljanski četrti Tabor. Na okroglih mizah bodo govorili o ustvarjalni refleksiji performativnih umetnikov ter o javnem, lepem in uporabnem javnem prostoru.