STA, 14. 3. 2012

Mladi gledališki ustvarjalci v Novi Gorici tokrat o nastanku predstave

V letošnjem letu, ko Amaterski mladinski oder (AMO) praznuje 35-letnico obstoja in dela, so mladi sami pripravili predstavo Pet točk za predstavo. Delo govori o nastanku gledališkega dela in opisuje pet gledaliških poklicev, je na včerajšnji novinarski konferenci pred četrtkovo premiero povedal vodja AMO Emil Aberšek.
:
:
foto Arhiv SNG Nova Gorica
foto Arhiv SNG Nova Gorica
foto Arhiv SNG Nova Gorica

Dvajset mladih članov Amaterskega mladinskega odra, ki ga vse od leta 1977 vodi Aberšek, je pripravilo svojevrstno predstavo, ki je vredna ogleda, je prepričan direktor Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica Jožko Čuk. Med mladimi je bila v času ustvarjanja dobra komunikacija, kar se pozna tudi pri sami predstavi, je prepričan Čuk.

Aberšek je mladim dal možnost, da so predstavili gledališče in nastajanje predstave tako, kot ga vidijo sami, nato pa je dele predstave povezal v celoto. Nastala je mešanica gledališko - pevske predstave, namenjene mlajšim obiskovalcem gledališča.

"Gledališče ni samo igra, predstava, pač pa se v ozadju skriva še mnogo več. Zato je to predstava o gledaliških vajah, gledalci bodo lahko na odru videli nastanek prave predstave, pravo gledališče," je poudaril Aberšek.

Štiri ustvarjalke predstave - Ana Strgulc Sara Bašin, Anuša Kodelja in Anja Pišot - pa so povedale, da jim je bilo ustvarjanje take predstave v užitek in jim zato ni bilo žal prostega časa. "Pokazati smo želeli, koliko truda je potrebno vložiti v dobro gledališko predstavo," je povedala Kodelja.

Premiera predstave bo v četrtek ob 18. uri. Mladi ustvarjalci pa si želijo, da bi jo večkrat ponovili predvsem za svoje sošolce in prijatelje.

Avtor glasbe za predstavo je Matej Petejan, avtor videa Jožko Markič, za scenografijo je poskrbela Polona Žbogar, kostumografka predstave je Eva Tomašević, koreografija pa je delo Vanesse Benak-Cvijanović.

Hana

Razturali bomo!!! :D

14. 3. 2012