STA, 1. 4. 2010

Teatro Real najboljši v Evropi?

Osrednjo špansko operno hišo Teatro Real so leta 1997 obnovili v upanju, da bo po dragi prenovi končno zasedla svoje mesto med najboljšimi opernimi institucijami v Evropi.
:
:

Novi umetniški direktor belgijskega porekla Gerard Mortier je zdaj obljubil, da bo 160 let staro palačo Teatro Real spremenil v laboratorij opere 21. stoletja.

Bivši umetniški direktor pariške Narodne opere in festivala Salzburg Mortier, ki velja za enega od enfants terribles evropskega kulturnega utripa, je izjavil, da je njegova edina želja, da v občinstvu prebudi čustva. Na predstavitvi programa prve sezone pod njegovim vodstvom je pojasnil: "Opera je v osnovi eksistencialna umetnost, utemeljena na melodramatičnosti in čustvih, zato potrebuje igralce, ki so sposobni raziskovati ljubezen, smrt in moč."

Operno hišo Teatro Real, ki stoji vis a vis nekdanji kraljevski rezidenci Palacio Real, je leta 1850 inavgurirala kraljica Isabela II. Hiša El Real je neločljiv del španske zgodovine. Na svojem odru je gostila mnogo slavnih izvajalcev, doživela pa tudi svoj delež nevšečnosti, kot so požari, razpadanje in finančne bremenitve. Po šestletni obnovi je El Real zaslovel kot najmodernejša operna stavba v Evropi, saj združuje neoklasicistično arhitekturo in najnovejšo odrsko tehnologijo.

Kljub visokim finančnim vložkom, namenjenim obnovi, ki se gibljejo okrog 100 milijonov evrov, zavzema Teatro Real na mednarodni lestvici v primerjavi z milansko Scalo ali Kraljevsko operno hišo v Londonu še vedno relativno skromno mesto.

Mortier se je ob svojem prihodu takoj lotil prevetritve tamkajšnje umetniške atmosfere. Najprej je preklical stalno delovno mesto dirigenta ter ga nadomestil s krožnim sistemom, s čimer bo privabil več zvenečih imen. Oklestil in zakrpal je še hišni pevski zbor.

Uvesti želi več mednarodnih koprodukcij in sodelovati s projekti iz Latinske Amerike, kar bo pospešilo nadgradnjo mednarodnega statusa madridske operne hiše. "Seveda je vse to mogoče," je dejal umetniški direktor, potem ko je razkril program za obdobje 2010-11. Mešanico sodobnih in klasičnih del je poimenoval kar tranzicija k novemu Teatru Real.

Na odru operne hiše El Real napovedujejo delo Carla Heinricha Grauna z naslovom Montezuma, ki bo zaznamovalo 200. obletnico odcepitve držav Latinske Amerike od takratne kraljevine Španije. Sezono bodo septembra začeli z opero Evgenij Onjegin Čajkovskega.

Na program je Mortier uvrstil 14 opernih del, šest jih je nastalo v 20. stoletju, med njimi sta opera nemškega skladatelja Kurta Weilla Vzpon in padec mesta Mahagonny ter delo Francoza Olivierja Messiaena Sveti Frančišek Asiški. Na programu so še tri baletne predstave in januarski nastop tenorista Placida Dominga za njegov 70. rojstni dan, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Teatro Real, Madrid