STA, 14. 10. 2022

Ministrstvo za kulturo objavilo razpise za kulturne projekte in delovne štipendije

Ministrstvo za kulturo je objavilo javne razpise za izbor kulturnih projektov na področjih uprizoritvenih, glasbenih in vizualnih umetnosti ter za dodelitev delovnih štipendij na področju umetnosti za leto 2023. Skupno je na voljo 1,47 milijona evrov. Rok za prijavo je 14. november letos.
:
:

Foto: Arhiv STA

Ministrstvo za kulturo bo tako prihodnje leto namenilo 400.000 evrov za področje uprizoritvenih umetnosti, 460.000 evrov za področje glasbenih umetnosti, 220.000 evrov za področje vizualnih umetnosti in 390.000 evrov za delovne štipendije.

Letošnja novost je razpis za delovne štipendije na področju uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih in intermedijskih umetnosti s poenotenimi pogoji za vsa področja, ki je namenjen samozaposlenim v kulturi.

Poleg tega se na področju glasbene umetnosti uvaja novo podpodročje, in sicer Prva podpora projektu. Vsebinsko se nanaša na projekt producenta, glasbenika, avtorja ali organizatorja koncertov, čigar projekt na področju glasbenih umetnosti še ni bil sofinanciran iz slovenskega proračuna, namenjenega za kulturo, in bo prvič izveden v letu 2023.

Enoletni projektni razpisi prinašajo tudi znižanje pogojev glede lastne udeležbe - prosilci bodo lahko po novem namesto za 70 odstotkov zaprosili za 80 odstotkov celotne vrednosti projekta, poleg tega se pri večini projektov zvišujejo najvišje možne zaprošene vrednosti. Strokovne komisije bodo pri ocenjevanju referenc za preteklo obdobje upoštevale, da je šlo za obdobje, ki so ga krojile epidemične in postcovidne razmere, so navedli na ministrstvu za kulturo.

Kot so še sporočili z ministrstva, je na vseh razpisanih področjih zagotovljeno več sredstev kot v zadnjih letih, s čimer ministrstvo uresničuje svojo zavezo o podpori t. i. živi umetnosti.

"Pretekli dve leti sta zaradi pandemije covida-19 in delovanja prejšnje vlade proti delu kulturne scene povzročili veliko škode na področju ustvarjalnosti. S povečanjem sredstev delno popravljamo nastalo škodo in dajemo dodatni zagon umetnikom in producentom, da bodo lahko v prihajajočem kriznem času nemoteno delovali," so še zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da se z višjimi finančnimi sredstvi dodatno povečuje nujno potrebna podpora sektorju v obdobju po pandemiji in kriznem času.

Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju intermedijskih umetnosti bo objavljen predvidoma v začetku novembra.

MK