STA, 6. 6. 2011

Minifest: Prvi in brezplačni festival Mini teatra

V Mini teatru se bo ob 20. uri s predstavo Kurent v režiji Roberta Waltla začel prvi Minifest. Festival je pregled ne le uspešne sezone Mini teatra, ampak tudi presek želja, ambicij in umetniških iskanj, ki so jih uresničevali v zadnjih letih, so zapisali v gledališču. Do 12. junija bo ponudil več kot deset brezplačnih predstav, tudi za otroke.

Macbeth after Shakespeare / foto Miha Fras
Festival v torek ponuja na ogled najslavnejšo "zgodbo z Wall Streeta" Bartleby, pisar Hermana Melvilla v režiji Miloša Lolića. Sledila bo Noč čisto na robu gozdov Bernarda-Marie Koltesa, predelava predstave iz leta 2000 v izvedbi Roberta Waltla in režiji Ivice Buljana, dobitnica nagrade Zlatka Šugmana za najboljšo monodramo.

Uspešnice preteklih let so tudi Ma&Al v Buljanovi režiji, Macbeth po Shakespearu, ki je bila zmagovalna predstava 44. Borštnikovega srečanja, ter predstava Persona Ingmarja Bergmana v režiji Janeza Pipana. Za vlogo sestre Alme v Personi je Janja Majzelj prejela nagrado na 45. Borštnikovem srečanju in nagrado Prešernovega sklada 2011. Predstavljena bo tudi nova premiera Joseph po besedilu Marguerite Duras Boj z morjem v Buljanovi režiji.

Gledališče brez stalne igralske ekipe vabi k sodelovanju uveljavljene igralce in druge ustvarjalce. Estetsko se usmerja k besedilom avtorjev, kot so Bernard-Marie Koltes, Heiner Müller, Robert Walser, Elfriede Jelinek, Jean Genet, Herve Guibert, Arthur Rimbaud, A. S. Puškin in H. Ch. Andersen.

Od ustanovitve leta 1999 sta direktor Robert Waltl in umetniški vodja Ivica Buljan zasledovala estetiko postdramskega gledališča in ustvarjanje za mlado občinstvo. Mini teater je v kratkem času zrasel v prepoznavno gledališče.

V preteklem letu leto so Slovenijo prvič predstavljali na Mednarodni gledališki olimpijadi v Seulu, gostovali pa so vse od Moskve, Ankare in Kaira do Havane. S predstavo Macbeth po Shakespearu bodo konec leta teden dni gostovali v New Yorku.