Mini teater, 26. 5. 2010

Mini teater na festivalu v Belorusiji

Mini teater predstavlja Slovenijo na mednarodnem lutkovnem festivalu v Minsku, ki poteka od 24. do 30. maja.

Pepelka / foto Miha Fras

Mednarodni lutkovni festival v Belorusiji gosti predstave iz Rusije, Ukrajine, Latvije, Estonije, Poljske, Slovenije in Belgije.

Kot je povedal direktor festivala Vladimir Galay, je njihov glavni cilj približati gledališče otrokom tako na klasičen kot na sodoben način. Zato so izbirali tako klasične kot multimedijske predstave. Slovenijo na festivalu zastopata igralca Vanja Plut in Jegor Zabelov, ki bo tokrat zamenjal Saša Tabakovića, ki sicer igra skupaj s Plutovo v predstavi Mini teatra Pepelka. Na malem odru Beloruske nacionalne drame je predstava na ogled kar dvakrat, 25. in 27. maja.

Pepelka je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007 – 2013) in ga skupaj z umetniki iz Belorusije, Armenije, Belgije, Češke, Hrvaške in Slovenije vodi Mini teater.

Program Kultura je bil vzpostavljen z namenom krepitve razvoja kulturnih dejavnosti med kulturnimi izvajalci iz držav članic Programa in prispeva pri oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu. Projekti sodelovanja s tretjimi državami so projekti kulturnega sodelovanja, katerih cilj so kulturne izmenjave med državami, ki sodelujejo v Programu, in tretjimi državami, ki so sklenile pridružitvene sporazume ali sporazume o sodelovanju z EU na področju kulture. Projekt bo tudi predstavljen v okviru letošnjega beloruskega festivala, saj je eden izmed partnerjev v projektu tudi Lutkovno državno gledališče iz Minska.

Prvo virtualno lutkovno predstavo na svetu, ki je kombinacija računalniške animacije z lutkovno predstavo, pa bo animiral in interpretiral Robert Waltl, ki jo je do sedaj odigral že v 18 različnih svetovnih jezikih na več kot 20 mednarodnih festivalih in gostovanjih po vsem svetu, tokrat jo bo odigral v beloruščini, 28. maja  v beloruskem državnem lutkovnem gledališču.  

Ta večkrat nagrajena predstava v Sarajevu, Beogradu in Banja Luki bo, kot smo slišali selektorje, zagotovo pritegnila pozornost publike in strokovne javnosti.

V okviru festivala se v Minsku odvijajo tudi ulične predstave, ustvarjalne delavnice in srečanja ter nočna klubska scena z ansambli.

O Pepelki avtorja Charlesa Perraulta

Režija: Aleksej Leljavski
Scenografija: Aleksander Vahramejev
Glasba: Jegor Zabelov
Igrata: Vanja Plut in Saša Tabaković /Jegor Zabelov

Vsi beremo pravljice, nekatere izmed njih pa so nam najljubše. Pepelka je proglašena za najbolj priljubljeno pravljico vseh časov, in to po skoraj 300 letih, odkar je bila napisana.

Charles Perrault je odkril umetniško pravljico: pripada žanru mističnosti, s svojim naivnim in enostavnim stilom se opira na ostrino, pedantnost in akademičnost. Lutkovna uprizoritev v režiji Leljavskega se vrača k prvotnemu Perraultovemu sporočilu, da pravljica ne pripada izključno samo otroški publiki, temveč tudi odraslim, poslušanju v dolgih nočeh …

Pepelka / foto Miha Fras

Predstava v režiji lutkovnega mojstra Leljavskega je naletela na izjemen odziv strokovne kritike in publike ob njeni ljubljanski premierni uprizoritvi v Mini teatru.

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007 - 2013).

O Palčici avtorja Hansa Christiana Andersena

Avtorja koncepta: Darij Kreuh in Tadej Fius
Režiser in igralec: Robert Waltl
Likovna podoba: Ana Košir
Glasba: Špela Avsenak
Dramaturg: Ivica Buljan

Robert Waltl je predstavo do sedaj odigral v slovenščini, hrvaščini, angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, flamščini, poljščini, romunščini, nizozemščini, armenščini, češčini, v turščini, litvanščini, srbščini, farsiju (Iran) in urduju (Pakistan).

Palčica
je ena najlepših in najtankočutnejših Andersenovih pravljic nasploh. To je zgodba o deklici Palčici, ki zaradi svoje nežnosti in krhkosti doživlja različne usode, iz katerih s svojo srčnostjo in ljubeznijo vedno najde pravo pot. 

Paličica / foto Miha Fras

Andersenove pravljice zmeraj govorijo o iniciacijskem procesu, potovanju, ki ga mora človek narediti, da se reši iz težav. Na koncu je  nesreča Palčice nagrajena.

Prva virtualna lutkovna predstava je kombinacija računalniške animacije z lutkovno oziroma gledališko predstavo, ki se odvija v virtualnem računalniškem okolju. Pravljični junaki na platnu oživijo s pomočjo animatorja in ob pomoči občinstva rešujejo glavno junakinjo iz zapletenih situacij. Odprtost in gnetljivost virtualnega prostora omogoča Andersenovi pravljici bogato kreativno okolje, kar navdušuje najmlajše gledalce, saj predstavo lahko tudi sami aktivno soustvarjajo.

Paličica / foto Miha Fras

Vsaka situacija je sestavljena iz dveh ali več različnih rešitev. Otroci skupaj z animatorjem določijo potek in izberejo značaje za ustrezno  situacijo. Vsa pravljica je strukturirana kot igra z močnim poudarkom na kreativnem skupinskem delu. Pravilna rešitev in odločanje znotraj posameznih situacij pa pomensko vrednost klasične lutkovne predstave še nadgrajuje z upeljevanjem izobraževalno- didaktičnega elementa. Ker pa avtorji predstave želijo približati delovanje zahtevne tehnologije otrokom, se otroci po predstavi lahko sami preizkusijo v vlogi animatorjev in obudijo v življenje glavne junake pravljice.

 

Mini teater, Minsk