STA, 11. 2. 2015

Mineva deset let od smrti dramatika Arthurja Millerja

Pred desetimi leti je na današnji dan za posledicami raka na pljučih in težav s srcem umrl ameriški dramatik Arthur Miller. Obveljal je za družbeno in politično angažiranega pisca z izrazitim čutom za moralno odgovornost. Uveljavil se je precej zgodaj, že pri 33 letih je za Smrt trgovskega potnika prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Arthur Miller / Foto: Wikimedia Commons

Miller je pisal pod vplivom dramatika Henrika Ibsena. Med njegovimi pomembnejšimi deli poleg Smrti trgovskega potnika, ki je tudi v slovenskih gledališčih doživel vrsto uprizoritev, velja omeniti še drame Vsi moji sinovi, Lov na čarovnice, Pogled z mostu, Usodna vožnja, Afera v Vichyju in Po padcu. Slednja zelo avtobiografska drama, ki jo je Miller napisal leta 1964, opisuje njegovih pet let zakona s slovito filmsko igralko Marilyn Monroe. Kljub njegovemu zanikanju mnogi kritiki v osrednjem liku drame Maggie, vidijo tragično Monroe.

Prav zakon s filmsko divo je pripomogel k njegovi medijski izpostavljenosti. Dramatik je bil sicer poročen trikrat. Najprej 16 let z Mary Slattery, nato z Monroejevo, ki je 19 mesecev po njuni ločitvi umrla, do leta 2002 pa s fotografinjo Inge Morath, ki jo je prav tako preživel. Nazadnje je prijateljeval s 55 let mlajšo slikarko Agnes Barley.

Miller, ki bi letos oktobra dopolnil 100 let, se je rodil v New Yorku. Študiral je na univerzi v Michiganu in že med študijem pisal igre. Nekaj časa je kot urednik delal pri časopisu Michigan Daily. Med drugo svetovno vojno je bil v vojni mornarici. Nato je kot svobodni pisatelj delal v Hollywoodu.