STA, 24. 6. 2021

Milan Tomašik v Šiški s slovensko premiero predstave BESI

V CUK Kino Šiška bo drevi ob 20. uri premiera nove plesne predstave slovaškega koreografa Milana Tomašika BESI, ki je nastala v sodelovanju z mednarodnim umetniškim ansamblom Divadlo Študio tanca. Glavna inspiracija za nastanek predstave BESI je tema lepote, piše v sporočilu za javnost.
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška
Foto: Arhiv CUK Kino Šiška

V ustvarjalnem procesu so se avtorji predstave ukvarjali z zgodovinskim razvojem dojemanja lepote in s številnimi vprašanji, ki izhajajo iz tega iskanja: Kako danes razumemo lepoto? Kaj je danes zares lepo? Kakšna je vrednost lepote v času relativiziranih vrednot? Ali občutek za lepoto vpliva na strukturo družbe in človeških odnosov?

"Uprizoritev o lepoti, pa tudi o grdosti in demonih (besih) v nas, ki so jo sposobni uničiti. Eden od navdihov ustvarjalcem je bil Roman de la Rose – francoska srednjeveška pesniška zbirka, cvetoča z metaforami in alegoričnimi prizorišči, ki je vplivala na ustvarjanje koreografije in vizualnega vidika inscenacije," še piše v sporočilu za javnost.

Predstava je bila preko spleta premierno predstavljena februarja letos, drevi pa je na vrsti slovenska premiera.

Mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog Tomašik je ples študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na mednarodni plesni šoli v Bruslju P.A.R.T.S., pred tem se je leta 2001 kot štipendist programa Dance Web udeležil dunajskega festivala ImpulsTanz.

Z mednarodno uspešno skupino Les SlovaKs, ki jo je soustanovil, je soustvaril tri celovečerne predstave: Opening Night, Pot domov in Fragments. V Sloveniji je sodeloval z imeni, kot so Iztok Kovač, Maja Delak, Mala Kline, Barbara Novakovič Kolenc, Tanja Skok, Snježana Premuš in Magdalena Reiter.

Kot koreograf se v svojih gibalno plesnih raziskovanjih osredotoča na izvor in pomen plesa, kar ga navdihuje tudi pri poustvarjanju z ansamblom za renesančno glasbo in ples Cortesia. Z njim je v letu 2006 odplesal koncertni cikel po slovenskih gradovih in do leta 2010 tudi posamične nastope po Sloveniji in tujini.

Svoje pedagoške izkušnje je delil v različnih plesnih skupinah in na delavnicah, od leta 2016 pa poučuje sodobni ples in koreografijo na Akademiji za ples v Ljubljani (AMEU), piše v spletnem koreografskem imeniku.

Divadlo Študio tanca, Besi, Milan Tomašik, CUK Kino Šiška