STA, 27. 9. 2011

Mesto žensk v času brezupne prihodnosti na temo magičnosti

Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk bo tudi v 17. izdaji, ki bo potekala med 5. in 15. oktobrom, predstavil različne umetniške žanre s poudarkom na uprizoritvenih umetnostih. Tematsko vodilo letošnjega festivala je Abrakadabra: v ospredju bosta namreč mističnost in magičnost kot svojevrstna kritika pesimističnega stanja stvari.
:
:

V današnjem času, ko razmišljamo o koncu sveta ali o koncu sistema, ki ga poznamo, smo si po eni strani želeli reflektirati resničnost, ki nas pripelje do tega brezupa, po drugi strani pa pokazati čudovite domišljijske projekte. Hoteli smo opozoriti na magijo, domišljijo, utopijo, tisti lepi del človeka, v katerem rastejo pozitivne ideje, in se za trenutek oddaljiti od krize, od političnega in ekonomskega kolapsa, je na včerajšnji novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Mara Vujić.

Festival bo v Galeriji Škuc uvedla mednarodna skupinska razstava Urok, za katero se je svetu magije prepustilo 14 umetnic iz ZDA, Islandije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije. Posebnost otvoritvenega večera bo, da ga bo sočasno z odprtjem razstave pospremilo še pet performansov šestih umetnic, med katerimi bo tudi Lana Zdravković iz Slovenije.

Ker živimo v času socialne, politične in gospodarske krize, smo se želeli odmakniti od črnogledih mislih, da ni prihodnosti, in ponuditi alternativne možnosti prihodnosti, od skulptur, instalacij do živih "happeningov". Nismo skušali ignorirati temnih strani, pač pa se premakniti k svetlobi, k srečnim stvarem, je dejal kurator razstave in programski sovodja festivala Predrag Pajdić.

V programu scenskih umetnosti je Vujićeva izpostavila mlado hrvaško koreografinjo in plesalko Natašo Mihoci s koreografskim prvencem Nihče ni nedolžen, ki preizprašuje vlogo medijev in popularne kulture, ki otrokom vsiljujejo trende, vzore, ideale. Na drugi strani pa bo starejša plesalka Liz Aggiss iz Velike Britanije v svojem performansu tematizirala "staro" telo in taktike preživetja v zrelih letih.

Po besedah Vujićeve bosta zanimivi tudi španska skupina Erre que erre s plesnim performansom Avatar, ki se ukvarja z raziskovanjem gibanja v virtualnem prostoru, ter interdisciplinarna umetniška organizacija iz ZDA La pocha nostra, ki se posveča političnim, spolnim temam in aktivizmu.

Na treh koncertih po izboru Bogdana Benigarja bodo nastopili češka pevka in violinistka Iva Bittova s kitaristom Vladimirjem Vaclavekom, nova zvezda alternativne scene - kanadska pevka Michelle Gurevich s projektom Chinawoman in avstrijsko odkritje Soap&Skin, ki ga sestavljajo Anja Plaschg s skupino.

V filmskem delu bo med drugim mogoče videti retrospektivo francoske pisateljice in režiserke Marguerite Duras, srbski dokumentarec 12-15 odstotkov, ki govori o pojavnosti žensk in drugih marginaliziranih skupin v medijih, ter pet arabskih dokumentarcev po izboru Amal Ramsis, režiserke in selektorice sorodnega festivala iz Kaira, imenovanega Arab-Iberoamerican Women Film Festival.

Letos prvič bo festival, ki ga organizira Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk, gostil umetnico na rezidenci. To bo v Nemčiji živeča poljska umetnica Justyna Koeke, ki največ ustvarja na polju kiparstva in performansa.