STA, 23. 6. 2011

Mestno gledališče Ptuj bo uprizorilo Komedijo o loncu

Mestno gledališče Ptuj je v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem iz Varaždina pripravilo predstavo Komedija o loncu. Režijo je prevzel Boris Kobal. Direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič je dejal, da je Komedija o loncu klasična rimska komedija, ki jo bodo hkrati izvedli v slovenščini ter hrvaščini, in sicer v kajkavskem narečju.

Komedija o loncu / foto MGP


Srpčič je dodal, da prav s to komedijo, ki jo je napisal največji rimski komediograf Tit Makcije Plaut, v bistvu napovedujejo padec meje med Slovenijo in Hrvaško po njenem vstopu v EU. Omenjena komedija je tudi prvi projekt Mestnega gledališča Ptuj v okviru EPK 2012.

Komedija o loncu v svetovni dramatiki vzpostavlja lik skopuha, ki sta ga kasneje zelo zvesto posnela dva odlična komediografa Marin Držić (Dundo Maroje) in Moliere (Skopuh).

Skopuški oče s svojo pretirano skopostjo tiranizira, tako svojo hčer kot tudi svoje sluge in sužnje. Njegova hči zanosi, ker ji je sosed storil silo, a njen skopuški oče Evklion bolj skrbi za svoje bogastvo, skrito v loncu, kot hčerino prihodnost. Splet okoliščin pripelje do tega, da Evklion ostane brez svojega lonca. Tako se skozi kopico duhovitih zapletov in preobratov zgodba razvije do srečnega konca, piše na spletni strani ptujskega gledališča

V Komediji o loncu bodo nastopili: Branko Šturbej, Marija Krpan, Barbara Rocco, Marinko Prga, Ozren Opačić, Ivica Pucar, Mitja Smiljanić, Zdenko Brlek, Darko Plovanić in Nancy Abdel Sakhi.

Premiera predstave bo v nedeljo, 26. junija, ob 21.30 uri v Termalnem parku ptujskih term. V primeru dežja predstave, ki je zadnja v tej sezoni, ne bo, pripravili pa bodo nadomestne termine.