STA, 12. 10. 2023

Megalomanski Angeli v Ameriki tudi v Slovenskem mladinskem gledališču

V Slovenskem mladinskem gledališču bo premiera "gejevske fantazije o nacionalnih temah" Angeli v Ameriki Tonyja Kushnerja v režiji Nine Rajić Kranjac. To bo prva premiera SMG v letošnji sezoni. Po besedah direktorja gledališča Tiborja Miheliča Syeda megalomansko besedilo ponuja vsebinsko hrbtenico vsem nadaljnjim produkcijam te sezone.
:
:
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Foto: Ivian Kan Mujezinović

Letošnjo sezono so v SMG poimenovali za sezono ljubezni in teh stvari.

Angeli v Ameriki v osnovi sicer govorijo o obdobju epidemije aidsa v času mandata predsednika ZDA Ronalda Reagana (1981 do 1989), a bi to lahko brez težav zamenjali z obdobjem pandemije covida-19 ali vojno v Ukrajini. Besedilo nagovarja vprašanja smrti, bolezni, življenjskega užitka, ljubezni, prešuštva, izdajstva, hipokrizije, kariernega in političnega oportunizma, razrednega boja, begunske problematike in slika podobo razpadajočega sveta, je še povedal Mihelič Syed. Po besedah prevajalke Katje Zakrajšek so v tekstu vse tematike dobro zapakirane v zelo individualne zgodbe individualiziranih likov in njihovih odnosov.

Angeli v Ameriki so tudi besedilo o tem, da niso vse ljubezni samo prijetne, nekaj lepega in romantičnega, je dodal umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac.

Rajić Kranjac je poudarila, da gre pri Angelih v Ameriki tudi za destrukcijo in da je uničenje pravzaprav vpisano v človeka, ker da brez uničenja ni spremembe. Zgodba predstave teče prav o tem, da je očitno, da v družbi vedno znova pridemo do točke, kjer je potreba po tej spremembi velika, a načina, kako to narediti, ni zmožno sestaviti z danes na jutri, je dodala.

Pri tem se je navezala na enega od zadnjih monologov predstave, ki govori o tem, da v samem bivanju obstaja točka, v kateri gledamo za nazaj, hrepenenja po nečem, kar še pride, sedanjosti in življenja v tem trenutku, pa ne obvladamo. Ves čas gledamo, kaj bo in kaj je bilo, in v tem je večen konflikt v ljubezni, v ideologiji, v vseh temah, ki jih odpirajo Angeli v Ameriki.

Prevajalka Zakrajšek je še povedala, da se je pri prevajanju osredotočila na to, da v slovenščini čim bolj na novo postavi vse možnosti branj in ustvarjalcem predstave ponudi nastavke vseh tem, ki jih obravnava besedilo. Velik izziv ji je predstavljala "mnogoterost besedila".

Večjezična predstava, v kateri sicer prevladujeta slovenščina in hrvaščina, se dogaja na dveh oziroma treh lokacijah, tudi izven gledališkega odra, in ima dva odmora.

Da so Angeli v Ameriki v SMG na sporedu manj kot pol leta po predstavi v Mini teatru, je po besedah ustvarjalcev zgolj naključje, a je, kot je povedal Injac, to tudi pokazatelj, da so besedilo in teme, ki jih nagovarja, nekaj, kar je zelo aktualno tudi za današnji čas. Pred letošnjim letom Angeli v Ameriki še niso bili uprizorjeni na katerem od slovenskih gledaliških odrov.

V Angelih v Ameriki igrajo Primož Bezjak, Damjana Černe, Nataša Keser, Boris Kos, Klemen Kovačič, Jerko Marčić k. g., Anja Novak, Adrian Pezdirc k. g. in Stane Tomazin.

Pod dramaturgijo se podpisuje Dino Pešut, scenografijo Urša Vidic, kostumografijo Marina Sremac, glasbo Branko Rožman.

Nedeljska premiera, ki se bo začela ob 17. uri, je že razprodana. Ponovitve prav tako ob 17. uri bodo ta mesec še 17., 23., 27. in 28. oktobra.

Angeli v Ameriki, Nina Rajić Kranjac, Tony Kushner, SMG

Povezani dogodki