STA, 26. 9. 2023

Mednarodna štipendija za sodobne umetnike Follow Fluxus letos za slovensko umetnico Majo Smrekar

Slovenska intermedijska umetnica Maja Smrekar je letošnja prejemnica mednarodne štipendije za sodobne umetnike Follow Fluxus - Fluxus und die Folgen (Follow Fluxus - Fluxus in posledice), ki jo podeljujeta nemško mesto Wiesbaden in Nassauischer Kunstverein Wiesbaden (NKW), je objavljeno na spletni strani mesta Wiesbaden.
:
:

Foto: Pixabay

Štipendijo, vredno 10.000 evrov, spremlja še trimesečno bivanje v Wiesbadnu, prestolnici nemške zvezne dežele Hessen, in samostojna razstava v NKW, centru za sodobno umetnost, leta 2024.

Prejemnico štipendije je izbrala petčlanska mednarodna žirija, ki so jo letos sestavljali profesorica Bernske akademije umetnosti Hanna B. Hölling, sodobni umetnik Yama Rahimi, mecen Michael Berger, Monique Behr iz urada za kulturo Wiesbaden in umetniška direktorica NKW Elke Gruhn.

Žirija je izbirala med 54 nominacijami in soglasno izbrala Majo Smrekar, ki je žirijo prepričala s tem, da njeni projekti zajemajo širok spekter umetniških oblik, od hibridne umetnosti in performansa do fotografije.

Umetnica "povezuje na praksi temelječo raziskavo, ki izkorišča potencial sodobne tehnologije in znanosti, pri tem pa se ukvarja z vprašanji, kot so ekofeminizem, tehnologija in družbene strukture. Svoje ugotovitve deli prek predstavitvenih performansov in pisanih besedil. V svoji umetnosti raziskuje povezave med ljudmi, živalmi in tehnologijo ter črpa iz raznolike palete medijev. Dolgotrajni performansi in mikroperformativnost, ki se ukvarjajo s človeškimi in nečloveškimi procesi, ustvarjajo intenzivne slike, ki so skupaj z njenim sodelovalnim pristopom navdušili žirijo," je še zapisano na omenjeni spletni strani.

Namen omenjene mednarodne štipendije je spodbujati mednarodne umetnice in umetnike, ki v svojem delu izhajajo iz idej Fluxusa in jih nadalje razvijajo.

Dosedanji prejemniki Follow Fluxus štipendije so Emily Wardill (Velika Britanija), Jimmy Robert (Guadeloupe), Asli Sungu (Turčija), Katerina Šeda (Češka), Stefan Burger (Švica), Annette Krauss (Nizozemska), Taro Izumi (Japonska), Mehreen Murtaza (Pakistan), Adriana Lara (Mehika), Gerrit Frohne-Brinkmann (Nemčija), Assaf Gruber (Izrael), Jace Clayton (ZDA), David Horvitz (ZDA), Jackie Karuti (Kenija) in Daniela Ortiz (Peru).

Maja Smrekar (rojena leta 1978 v Brežicah) je diplomirala na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kasneje pa je v isti instituciji, na oddelku za video in nove medije tudi magistrirala. Pri svojem delu kot umetniški medij pogosto uporablja biotehnološka orodja. Njena dela tako nastajajo v biotehnoloških laboratorijih, v katerih sodeluje z znanstveniki in tehnologi. Pogosto sodeluje z Galerijo Kapelica. Leta 2017 je za projekt K-9_topologija na festivalu Ars Electronica prejela nagrado Zlata Nika v kategoriji hibridne umetnosti, v letu 2018 pa je za isti projekt bila nagrajena še z nagrado Prešernovega sklada.

Nemčija, Maja Smrekar, Wiesbaden