EN-KNAP, 15. 11. 2012

Mednarodna premiera predstave OTTETTO v nemškem Karlsruheju

Ta petek, 16. novembra, bo najnovejša predstava Iztoka Kovača OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost) v produkciji EN-KNAP doživela mednarodno premiero v ZKM, Centru za medije in umetnost v nemškem Karlsruheju, in sicer v okviru 12. mednarodnega plesnega festivala Tempel Tanzfestival 2012, kjer bo predstavljena ob 20.30. uri.
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut
Foto: Andrej Lamut

V Karlsruheju bo predstavo OTTETTO uprizorilo pet plesalcev edinega stalnega ansambla za sodobni ples pri nas EnKnapGroup, osem glasbenikov ansambla Festine, dirigentka Živa Ploj Peršuh ter skupina vizualnih umetnikov Komposter.

Ustvarjalci festivala, ki odmeva daleč prek nemških meja, so v svojem sporočilu zapisali, da želijo predstavljati avtorske poudarke ter neobičajne in visoko kreativne produkcije, ki niso vselej po množičnem okusu. V gledališču ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie), kjer bo tudi letos festival v gosteh tri večere zapored, bodo s »posebno napetostjo pričakovali švicarsko skupino Linga, slovenski ansambel EnKnapGroup in dansko performersko skupino Recoil«, so še zapisali organizatorji na svoji spletni strani. V okviru festivala bodo predstavljali tudi filmska dela s področja sodobnega plesa.

Predstava OTTETTO, ki jo je Delova kritičarka Mojca Kumerdej ocenila za »doslej najbolj temeljito in kompleksno predstavo« Iztoka Kovača, je na slovenski premieri in reprizi v Španskih borcih pretekli mesec dvakrat napolnila veliko dvorano (23. in 24. 10.), novi ponovitvi pa bosta na programu moščanskega kulturnega centra v začetku prihodnjega meseca, in sicer 5. ter predvidoma tudi 4. decembra ob 20. uri.

Iztok Kovač, eden največjih koreografov pri nas, ki je s svojo značilno estetiko in lastnim plesnim jezikom v 20 letih delovanja pritisnil neizbrisen pečat predvsem v mednarodnem plesnem prostoru, v svoji najnovejši predstavi OTTETTO privzame 16-minutno kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1923), kot bi jo skladatelj po naročilu napisal prav za ples. V predstavi z različnih zornih kotov raziskuje aktualne odnose vključenih umetnikov (EnKnapGroup, Živa Ploj Peršuh, Festine, Komposter in Jaka Šimenc) do tega izjemnega glasbenega dela, ki ustvarijo »plodno, virtuozno, estetsko in odrsko izjemno učinkovito plesno, glasbeno, likovno in scensko delo«, kot so v recenziji predstave povedali na prvem programu Radia Slovenija.

V letu 2013, ko bo Zavod EN-KNAP z bogatim programom obeleževal 20. obletnico svojega obstoja, skupina s predstavo Ottetto načrtuje tudi veliko mednarodno turnejo po Nemčiji, Belgiji, Češki, Slovaški, Madžarski in Hrvaški.

Kovač, sicer prejemnik številnih mednarodnih in domačih nagrad, je letos za umetniško vodenje ansambla EnKnapGroup in za ustvarjanje v zadnjih dveh letih prejel tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mesta Ljubljana na področju kulturnega in umetniškega ustvarjanja.

V zadnjih dveh letih je mednarodni ansambel, ki je od svoje ustanovitve leta 2007 sodeloval z 20 uveljavljenimi tujimi in domačimi avtorji, doma in v tujini prikazal blizu 80 uprizoritev svojega repertoarja, ki ga sestavlja skupaj  kar 15 celovečernih produkcij. EnKnapGroup, ki ima svoj domači oder v Španskih borcih, sestavljajo Ana Štefanec (Slovenija), Luke Thomas Dunne (Velika Britanija) in Tamás Tuza (Madžarska), marca letos pa sta se po mednarodni avdiciji ansamblu pridružila še Ida Hellsten (Švedska) in Bence Mezei (Madžarska).

***
Spletna stran festivala Tempel Tanzfestival:
www.kulturverein-tempel.de/index.php?id=355

***
Iz recenzij predstave Ottetto:

»Oziraje se na Kovačev razmislek o glasbi in njenem razmerju z gibom je to njegova doslej najbolj temeljita in kompleksna predstava. … Podobno kot je Stravinski morda naslavljal svoje predhodnike, kot se sedanjost lahko sporazumeva s preteklostjo in nemara Iztok Kovač naslavlja ne le ruskega komponista in glasbo nasploh, ampak tudi samega sebe s točke napetosti, na kateri se je njegovo dosedanje delo sprostilo in se s sledmi preteklosti spodvilo v uprizoritveni novum.« Delo – kultura, 30. 10. 2012 (Mojca Kumerdej)

»Zanimivo in kompleksno sodelovanje umetnikov različnih časov in miljejev se izkaže kot plodno, virtuozno, estetsko in odrsko izjemno učinkovito plesno, glasbeno, likovno in scensko delo. V njem so si ustvarjalci … dopustili svobodo vseh mogočih bremen in premestitev pomenov, tako na materialni kot na miselni ravni. In uspelo jim je.« Radio Slovenija 1, 24. 10. 2012 (Petra Tanko)

»… kljub celostno gledano dobri izvedbi /velja/ še dodatno izpostaviti EnKnapGroup. Skupina je po petih letih delovanja kos domala vsakemu izzivu, njen vodja Iztok Kovač pa nenehno idejno in koreografsko preseneča ter s svojim delovanjem dokazuje, da je treba sodobnemu plesu pri nas postavljati še zahtevnejša merila.« Pogledi, 14. 11. 2012 (Tina Šrot)

EN-KNAP, Tempel Tanzfestival, Karlsruhe

Povezani dogodki

CK Španski borci, EN-KNAP, 24. 12. 2019
Voščilo CK Španski borci in EN-KNAP
EN-KNAP in CK Španski borci, 24. 12. 2018
Voščilo EN-KNAP in CK Španski borci
Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci, 2. 10. 2012
Vabilo k prijavam na 4. plesno nacionalo