SiGledal, 31. 5. 2022

Med prejemniki Župančičevih nagrad 2022 tudi Saša Pavček

Znani so prejemniki Župančičevih nagrad 2022, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na področju umetnosti, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico Ljubljane in s svojo izjemnostjo odmevajo tudi v širšem mednarodnem prostoru.
:
:

Saša Pavček / Foto: Peter Uhan

Župančičevo nagrado za življenjsko delo v letu 2022 bo prejel akademski kipar in univerzitetni profesor Matjaž Počivavšek s svojim delom pomembno prispeva k predstavitvi in ugledu Ljubljane doma in v svetu, hkrati pa stalno opazno sooblikuje javni mestni prostor, ga s stvaritvami polni in hkrati s svojimi umetninami skrbi za senzibilizacijo javnosti. Njegovo ustvarjanje se dogaja  v poglobljeni umetniški avtorefleksiji. ob postavljanju javnih plastik se umetnik premišljujoče sprašuje, kako postaviti nekaj, kar je javno in za določen čas nepremično, (kar) prehaja med intimnim ateljejskim delom in vstopa v javni prostor tako, da vanj vnaša hedonistični ustvarjalni esprit in hkrati intimo svojega ateljeja. Ko ustvarja za mesto, upošteva dimenzije in način postavitve v dialogu med javnim in osebnim, s čimer javni prostor humanizira, hiteči množici pa omogoča, da se v njem zaustavi in občuti blagodejen dotik z umetnino.

Nagrade za dveletno ustvarjanje (2020-2022) bodo prejeli igralka, pesnica, pisateljica, dramatičarka in univerzitetna profesorica Saša Pavček, filmska in gledališka ustvarjalka Tijana Zinajić in glasbenik, skladatelj in glasbeni producent Tomaž Grom.

Saša Pavček s svojim celovitim umetniškim delovanjem pomembno sooblikuje kulturno krajino prestolnice in slovensko umetnost nasploh. V SNG Drama Ljubljana je v predstavah Škorpijon, Moj mož in #punceinpolpunce ustvarila vloge, ki izkazujejo širok interpretativni razpon in prodoren vpogled v globino človekove duše. S pesniško zbirko Zastali čas se umetnica spominja preminulih prednikov in prijateljev in v dvogovoru z njimi zaustavlja neusmiljeno »hitenje, pehanje, dokazovanje, krvavenje«. Ko postoji v času, se pred njo razprostrejo brezbrežni horizonti preteklosti in prihodnosti.

Tijana Zinajić, filmska, televizijska in gledališka režiserka, je s svojim samostojnim filmskim prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko ustvarila film, ki je popularen, ne da bi bil populističen, zabaven, ne da bi podcenjeval gledalca, in provokativen, ne da bi pri tem pozabil biti človeški. Eksistencialna stiska mlade ženske je v filmu predstavljena z eksplozivno energijo in smislom za humor, s pravo mero provokativnosti in optimizma. Film odlikuje tudi raznovrsten izbor filmske glasbe, ki izrisuje zemljevid sodobne urbane zvočnosti našega prostora.

Tomaž Grom je kontrabasist, improvizator, skladatelj, oblikovalec zvoka in producent, ustanovitelj in umetniški vodja produkcijskega zavoda SPLOH, ki ima v Ljubljani in Sloveniji edinstveno vlogo na področju sodobne improvizirane glasbe, skrbi za razvoj in uveljavljanje praks improvizacije, sodobne kompozicije in zvočnega ter tehnološkega eksperimenta. V zadnjih dveh letih je sodeloval v številnih glasbenih zasedbah, napisal avtorsko glasbo ali oblikoval zvok za različne umetniške projekte, ustvaril pa tudi filmski prvenec Komaj čakam, da prideš.

Slovesna podelitev nagrad bo v četrtek, 9. junija 2022, v Cukrarni.

MOL, Saša Pavček, Župančičeve nagrade

Ana Gruša Golja, SiGledal, 26. 8. 2013
Zdaj je najboljši čas za umetnost
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 29. 7. 2021
Eden najpomembnejših slovenskih dramatikov