STA, 24. 2. 2014

Matjaž Kmecl praznuje 80 let

Včeraj, 23. februarja, je 80 let praznoval slovenist, literarni zgodovinar in teoretik, pisatelj in politik Matjaž Kmecl, v leposlovju uveljavljen predvsem kot dramatik.
:
:

Foto: Rasto Božič/STA

Kmecl je leta 1953 končal I. gimnazijo v Celju, leta 1959 pa diplomiral na slavistiki ljubljanske univerze. Med letoma 1960 in 1971 je bil asistent na katedri za zgodovino slovenske književnosti, nato pa docent za zgodovino slovenske literature. Leta 1970 je doktoriral z disertacijo Uvod v razlago sodobne slovenske novele in leta 1977 postal izredni profesor. Leta 1982 je bil izvoljen za rednega profesorja. Med leti 1977 in 1979 je bil dekan Filozofske fakultete v Ljubljani.

Kmecl je bil med drugim sourednik Problemov in urednik Jezika in slovstva. Objavljal je literarne kritike in sodeloval pri skupinskih raziskovalnih delih, kot je Lirika, epika, dramatika.

Usmeril se je predvsem v raziskovanje pripovedne proze, sicer pa je napisal dela, kot sta priročnik Mala literarna teorija ter Novela v literarni teoriji.

V leposlovju se je Kmecl uveljavil predvsem kot dramatik, poznana so njegove igre, kot so Lepa Vida ali problem svetega Ožbalta, Friderik z Veroniko ali grof celjski danes in nikoli več ter Mutasti bratje. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim z Župančičevo nagrado za delo Zakladi Slovenije.

Leta 1997 je bil izvoljen za izrednega člana SAZU, leta 2003 pa je postal redni član.