STA, 4. 8. 2023

Organizatorji zadovoljni z letošnjim Primorskim poletnim festivalom

Društvo Primorski poletni festival je z obiskom in odzivom publike na letošnjem, 30. primorskem poletnem festivalu zadovoljno. Predsednico društva, ki je letos po desetih letih znova v celoti prevzelo organizacijo festivala, in vodjo projekta Nevo Zajc veseli predvsem, da občinstva niso razočarali.
:
:

Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Festival se je pričel s predstavo SNG Drama Ljubljana Penelopiada s Polono Juh v glavni vlogi v razprodani dvorani sv. Frančiška. Na programu je bilo 11 predstav, festival pa se je zaključil s predstavo Mario in čarodej Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta.

"Veseli smo, da občinstva nismo razočarali, kajti občinstvo šteje največ! O tem pričajo podatki in odzivi. Prvič v zgodovini smo na otvoritveni predstavi doživeli stoječe ovacije. Jubilejni festival je uspel!" je po zaključku festivala zapisala Neva Zajc.

Letošnji festival je opisala kot "sezono velikih pričakovanj in preizkušenj, ki si jih je naložilo društvo Primorski poletni festival, vedoč, da vstopa v projekt v vse prej kot idealnih okoliščinah". Imeli so le malo časa za pripravo festivala, tudi finančna sredstva so bila omejena. Javni vir štirih občin in prispevek istrske skupnosti sta je ob preračunavanju kmalu izkazala za preskromna za ambicije, kakršne so imeli za jubilejno leto.

Kot dobro je izpostavila odločitev, da so krajšali festival, saj so se dobri trije tedni izkazali za dobro rešitev. Pomembno pa je bilo tudi, da na festival pripeljejo samo novosti, ki jih tamkajšnje občinstvo še ni videlo. Za to odločitev so bili nagrajeni z več razprodanimi predstavami in zvečine od 80- do 100-odstotno zasedenostjo prizorišč.

Umetniška vodja Anja Bajda je 30. Primorski poletni festival opisala kot prelomen, "ponovno je odpiral različne ambiente, ki primarno niso namenjeni gledališkemu uprizarjanju". Vsaka od predstav je po njenih besedah v prostor slovenske Istre prinesla nekaj svojega, izvirnega, svežega.

Zanjo osebno pa je bil festival najbolj dragocen predvsem zaradi odziva občinstva, ki je bil neverjeten. "Publike, tako željne žlahtnih gledaliških dogodkov in tako izjemno hvaležne zanje, si vsak festival lahko samo želi. Prepričana sem, da je to čudovita popotnica za prihodnje edicije festivala," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Letos je bil festival po odpovedi sodelovanja Gledališča Koper pri organizaciji izveden v samostojni organizaciji društva Primorski poletni festival. Štiri obalne občine so za izvedbo prispevale 50.000 evrov. Skupno vrednost projekta ocenjujejo na nekaj več kot 91.000 evrov. Skupno so našteli več kot 1600 obiskovalcev, še piše v sporočilu za javnost.

Primorski poletni festival, Penelopiada, Mario in Čarodej