STA, 19. 1. 2024

Maska v ciklu YUFU z razmisleki o jugofuturizmu

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana in Ustvarjalnem laboratoriju Krater bo od 24. do 27. januarja potekal cikel YUFU, ki je nastal v produkciji Maske Ljubljana. Kot so zapisali, bodo s ciklom prevpraševali teme, kot so odrast kot logika vzdržnosti, ekofeminizem, politike skrbi, medvrstna pravičnost, empatičnost, solidarnost itn.
:
:

Foto: Arhiv Maska

Predstavnica za stike z javnostmi Urška Comino je na novinarski konferenci povedala, da je cikel YUFU sklepni del Maskinega premišljevanja o jugofuturizmu. Ideja o slednjem se je sicer porodila leta 2020, po zgledu drugih, že uveljavljenih futurizmov, pa so poskušali vzpostaviti nov poligon sodelovanj in premislekov o skupni prihodnosti.

Sokuratorka cikla Pia Brezavšček je izpostavila, da so želeli odpreti pojem jugofuturizma širše v regiji kot vprašanje. Zanimalo jih je, kaj jugofutrizem pomeni skozi perspektivo generacije, ki ni nujno imela izkušnje življenja v bivši Jugoslaviji, ampak ima v kolektivnem nezavednem še vedno idejo o Jugoslaviji. Pri tem ni šlo za nostalgično vračanje, ampak so jih zanimale možnosti za prihodnost. Kot je še povedala, so veliko odgovorov že dobili, sedaj pa predlagajo "sklepno, a ne povsem sklepno varianto jugofuturizma z odprtim koncem in zrenjem v prihodnost".

Alja Lobnik, prav tako sokuratorka cikla YUFU, je povedala, da se jim je v nekam trenutku zadelo nujno, da cikel ne bi bil vezan le na vprašanje diskurza, ampak da ga poskušajo odpreti tudi za umetniške in druge prakse. Pred časom so objavili odprt poziv, pri čemer so iskali umetnike, ki o jugofuturizmu premišljujejo skozi uprizoritveno govorico.

Cikel YUFU bodo odprli s predstavitvijo mednarodne raziskovalne skupine YUFU in njenih dognanj ter z zagonom spletne strani www.yufu.kompot.si, ki so jo zasnovali skupaj z odprtokodno programersko skupino Kompot, kjer je vsakdo vabljen k dodajanju in spreminjanju gesel skupnostnega jugofuturističnega manifesta v nastajanju. Ob tej priložnosti so izdali tudi ponatis revije Maska, št. 209-210: YUFU 2.0.

Premiero bo doživel performans v Sarajevu rojene umetnice, pesnice in feministke Alme Gačanin Kako dobro si se odrezala danes?, v katerem avtorica problematizira nevidno in nadurno delo ter postavlja pod vprašaj čas, denar in vrednost. Kot je povedala na novinarski konferenci, poskuša skozi performans tudi ilustrirati izgubljenost, ki jo je njena država doživela po tranziciji iz socializma v nacionalizem in nato šovinizem.

V Ustvarjalnem laboratoriju Krater bo premiero doživel performans Prihodnost 14B. Po besedah avtorja idejne zasnove Roka Kranjca gre za živi laboratorij in eksperiment transdisciplinarne skupine raziskovalk, performerk, oblikovalk in aktivistk, pri čemer ne gre za skupno utopično sanjarjenje, ampak bolj za aktivno raziskovanje, preizpraševanje in utelešeno predizkušanje alternativnih možnosti.

Hrvaški producent, skladatelj in umetnostni zgodovinar Nikola Krgović, delujoč pod imenom N/OBE, se bo predstavil s HYBRID DJ SET

Večer kratkih filmov v sodelovanju z Radiem Študent bo prinesel jugofuturistične road-trip filmske zapise. Med njimi je Jadran potem režiserke Valerije Intihar. Kot je povedala, je film nastal iz ideje, da bi šli s kamero na cesto, vožnja po Jadranski magistrali pa jim je ponudila priložnost za razmislek o zgodbah, ki jih pripovedujejo ceste Balkana in kako se je skozi čas spreminjala jadranska obala.

YUFU; šuškavke 21. stoletja pa bo ponudila modne premisleke študentov katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani o ikoničnih "šuškavkah" - šelestečih trenirkah. Po besedah somentorice Sare Valenci so študentje omenjene trenirke uporabili kot glavni material za izdelavo sodobne trajnostne kolekcije, vsak pa si je za inspiracijo izbral tudi poljubno narodno nošo iz držav bivše Jugoslavije ter jugoslovansko ikono - denimo oblikovalski predmet, osebo ali umetniško delo. 

Maska, YUFU