STA, 5. 2. 2019

Maska in SMG s štiridnevnim dogodkom o razmahu nacionalizma

Zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče (SMG) pripravljata štiridnevni dogodek pod naslovom Dnevi slovenskega nacionalizma, ki ga posvečata razmahu nacionalizma v Sloveniji in njegovim posledicam. Ustvarjalci bodo s pomočjo predstav, predavanj in pogovorov spregovorili o novih oblikah nacionalizma in strategijah upora proti desnemu populizmu.

Foto: Matej Povše

Štiridnevno dogajanje na prizorišču Nove pošte bo danes zvečer uvedla z veliko Borštnikovo nagrado ovenčana predstava Žige Divjaka 6, ki tematizira resnični dogodek iz leta 2016. Takrat so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva, vendar so zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti morali ta načrt opustiti.

Predstavi bo sledil pogovor Kričati ali biti tiho?, ki ga bo z ravnateljico kranjskega doma Judito Nahtigal in novinarjem Markom Jenšterletom vodila Maja Žiberna. Beseda bo tekla o vzrokih in posledicah omenjenega dogodka.

V sredo zvečer bo ponovno na ogled predstava 6, mogoče pa bo prisluhniti še predavanju filozofa Jerneja Kaluže z naslovom Kako je alternativa postala desna in kakšna alternativa nam preostane?.

V četrtek in petek si bo mogoče ogledati zvočno predstavo kolektiva Nova pošta z naslovom S*S, katere besedilo je v celoti nastalo na osnovi spletnih komentarjev, tvitov in izjav v medijih več kot 50 večinoma anonimnih avtorjev, napisanih kot odziv na fotografiji lanskih nagrajenk Prešernovega sklada Maje Smrekar in Simone Semenič.

Predstavi bo sledil pogovor Slovensko domoljubje in umetniški škandal, na katerem bodo sodelovali sociolog Aleš Črnič, antropologinja Irena Šumi in sociologinja Ksenija Vidmar Horvat. Sodelujoči se bodo spraševali, kaj sploh je domoljubje in na čem je utemeljeno.

Zadnji dan bo namenjen predavanju-performansu Boštjana Narata z naslovom (Ne)dolžno domoljubje. Avtor se v gledališkem eseju, ki je formalno razpet med predavanje in solo predstavo, s pomočjo dveh osebnih izkušenj z državo sooča s pojmom domoljubja, so sporočili iz zavoda Maska.

Maska, SMG, Dnevi slovenskega nacionalizma