STA, 4. 4. 2019

Maša Kagao Knez v PTL s predstavo Yaamaam

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi in v petek zvečer premiera predstave Maše Kagao Knez z naslovom Yaamaam, ker je bilo, kar je bilo. Predstava je pogled nazaj, spomin na pretekle izkušnje in občutja. Plesni solo je spoznavanje in sprejemanje, potovanje skozi prelomnice in trenutek zdaj, ki nosi vse tisto kar je bilo, so zapisali v PTL.

Foto: Željko Stevanić IFP

Avtorska predstava koreografinje in izvajalke Maše Kagao Knez je nadgradnja plesnega sola magistrskega programa Umetnost giba na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) pod mentorstvom Tanje Zgonc. Ya mam v zahodnoafriškem jeziku moore pomeni To sem jaz, še piše na spletni strani PTL.

Dramaturgijo podpisuje Joseph Nzobandora - Jose, kostumografinja je Jelena Prokovič, oblikovanje svetlobe ima na skrbi Danilo Pečar, glasbo in oblikovanje zvoka Blaž Celarec & ZOC. Predstava je koprodukcija PTL in Studia 25.

Maša Kagao Knez, rojena leta 1978 v Ljubljani, je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Izobraževala se je pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, oktobra 2016 pa je vpisala magistrski študij na AGRFT.

Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kot z neodvisnimi producenti. Je soustanoviteljica kulturno-umetniškega društva Baobab. V okviru društva, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča, je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest. Je tudi umetniški vodja Studia 25.

Njeno pedagoško in koreografsko delo temelji na raziskovanju gibalnega materiala, v katerem se različne plesne tehnike ter gibalni motivi afriške plesne tradicije prepletajo, dopolnjujejo in preoblikujejo v avtorski plesni izraz.

PTL, Yaamaam