STA, 12. 9. 2020

Na platnu premiera plesne predstave Kodeks totemizma

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo ob 20. uri premiera posnete predstave Kodeks totemizma, ki obravnava odnos med spoloma v predzgodovinskih časih ter vlogo posameznika skozi življenje od rojstva do smrti. Avtor predstave Nikola Pavlović in plesalka Nataša Đurić sta zaradi strogih koronavirusnih ukrepov ostala v Srbiji in predstavo posnela.
:
:

Foto: Valentina Gajić

Sodobna plesna predstava Kodeks totemizma (Code du totemism) se posveča razlaganju podzavestnih pravil znotraj praplemena, v katerem vlada zakon avtoritete, ki se materializira skozi objekt ali totem.

Navdih in izhodišče za razlago hierarhične delitve in iz nje izhajajočih prazakonov je delo Totem in tabu Sigmunda Freuda, v katerem gre za ključne znanstvene odgovore in poglede na prazačetek sveta, v katerem so se pojavili prvi znaki človekove potrebe po verovanju v nadnaravno bitje, ki omogoča obstoj civilizacije ter ravnovesje posameznikovega duhovnega sveta.

Avtor predstave želi s pomočjo teologije opozoriti na medčloveške odnose znotraj plemena in njihove kodekse prepovedi ter na transformacije verovanja v božanstvo od totemov do religije.

Nikola Pavlović (1997) je študent koreografije in sodobnega plesa na Inštitutu za sodobni ples (Institut za umjetničku igru) v Beogradu. Trenutno kot performer sodeluje z umetnico Marino Abramović in z Muzejem sodobne umetnosti v Beogradu. Od leta 2018 je član plesne skupine Balkan Dance Project. Koreografske in plesne izkušnje si je nabiral s številnimi predstavami in projekti ter je avtor več projektov s področja multimedijske umetnosti, sodeloval pa je tudi pri številnih delavnicah ter tečajih priznanih baletnih pedagogov, koreografov in učiteljev sodobnega plesa.

Pavlović je avtor, koreograf in režiser predstave, v kateri poleg njega pleše še Nataša Đurić. Producentka je Živa Brecelj. Mentorirala in za dramaturgijo je poskrbela Andreja Kopač, zvok je oblikoval Stefan Petrović. Predstava je nastala v produkciji PTL s podporo Inštituta za sodobni ples v Beogradu in gledališča Malo pozorište Duško Radović.

Premiero v živo so pri PTL zamaknili na 29. in 30. oktober.

PTL, Kodeks totemizma, Nikola Pavlović