STA, 29. 1. 2020

Mariborski lutkarji premierno z zvočno predstavo Ponočnjaki

Lutkovno gledališče Maribor bo v četrtek, 30. 1. 2020, v koprodukciji z dunajskim gledališčem werk89 in Zavodom Kuskus premierno uprizorilo predstavo Ponočnjaki, ki je nastala v režiji Petra Kusa, tudi avtorja glasbe in izvirnih glasbil. Njegovo zvočno popotovanje skozi noč je nastalo v sodelovanju z dramaturginjo Tery Žeželj.
:
:
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Kot pravi avtor predstave Kus, smo v življenju ves čas izpostavljeni zvokom. Ne le zvokom naravnega okolja, temveč predvsem zvokom civilizacije, kot so brnenje prometa, ropot strojev in tovarn, glasovi in kriki ljudi ter neprestana glasbena podlaga, ki doni iz zvočnikov.

Na vsakdanji hrup se po njegovih besedah sčasoma navadimo, odzovemo se le še na zvoke, ki so preglasni. Naš sluh iz otopelosti predrami le tišina, saj postanemo pozorni na zvoke, ki se iz nje oglašajo. To se zgodi ponoči, ko se mesto umiri in se tihi zvoki v temi slišijo kot mogočni, navadni zvoki pa postanejo strašljivi, so zapisali v mariborskem lutkovnem gledališču.

V takšnih, vsem dobro znanim razmeram, se znajde tudi deklica Tonka, ki se zvečer odpravi spat. V strahu pred nevidnimi nočnimi zvoki, ki jih ne razpozna in jih ima za vlomilce, pokliče mamo in očeta. Poskušata ji dopovedati, da sliši čisto običajne zvoke, pri vsakem si mora le predstavljati, kako je nastal, pa je ne bo več strah.

Toda Tonka si ne upa zapreti oči in si ne more zamisliti izvora posameznih zvokov, zato ji mama zvočni svet poskuša razložiti še s poučno pravljico o Grdoglaski. To je mitična zvočna pošast, stara kot svet, ki v sebi združuje vse znane in neznane zvoke, jih pošilja v svet in jih nadzoruje. Ko ponoči zaspi, se ji nekateri zvoki izmuznejo in v temni noči svobodno zaživijo.

Prispodoba Grdoglaske takoj podžge Tonkino radovednost. Za vsakim nočnim zvokom zdaj prepozna drugačno zvočno prikazen. Naenkrat je njena soba polna nenavadnih zvočnih bitij, Ponočnjakov. Spoznava jih, muzicira z njimi in odkriva nove glasbene svetove. Tako si sredi neartikulirane kakofonije, v kateri smo ljudje prisiljeni živeti, Tonka ustvari svoje zvočno okolje ter iz prestrašenega otroka postane ustvarjalna in samosvoja deklica.

Po besedah režiserja, deklica s svojo odločnostjo pokaže, kako dragocen je zvočni svet za našo osebnostno rast in kako z aktivnim in ustvarjalnim poslušanjem odkrivamo tudi bistvo samih sebe in svojega bivanja.

"Zvočnemu nasilju sodobnega sveta se ne moremo izogniti z umikom iz sveta zvokov in civilizacije, saj je taka rešitev vsaj nepraktična, če ne kar nemogoča, temveč z iskanjem pravega zvena, svoje glasbe in smisla v kakofoniji sveta, ki nas obdaja. Tako bo vsak od nas v njej našel svoje notranje ravnovesje in s tem svojo tišino," je dodal Kus.

Za likovno podobo je poskrbel Gregor Lorenci, ki je skupaj s Taeko Yoshida poskrbel tudi za izdelavo lutk, za koreografijo Alicia Ocadiz, za kostumografijo pa Iztok Hrga. Na odru bodo nastopili Urška Cvetko, Miha Bezeljak, Elena Volpi in Michael A. Pöllmann.

Peter Kus, LGMB, Ponočnjaki