MGL, STA, 16. 9. 2015

Dnevnikova nagrada za izjemno odrsko stvaritev v sezoni 2014/2015 Juretu Henigmanu

Danes, 16. septembra, so v MGL tudi uradno vstopili v gledališko sezono 2015/2016. Premierno so uprizorili besedilo Simone Semenič sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije. Kot veleva tradicija, so tudi tokrat, po predstavi, že osemindvajsetič podelili Dnevnikovo nagrado najboljši ustvarjalki oz. najboljšemu ustvarjalcu v pretekli sezoni. Nagrado podeljuje Dnevnik, družba medijskih vsebin.
:
:

Veliki Gatsby / Foto: Mare Mutić

Uprizoritve gledališke sezone 2014/2015 je ocenjevala komisija v sestavi Ingrid Mager (predsednica), Blaž Peršin in Rajko Bizjak. Dnevnikova komisija je soglasno odločila, da letošnjo Dnevnikovo nagrado za najboljši umetniški dosežek podeli dramskemu igralcu MGL Juretu Henigmanu in sicer za tri izstopajoče igralske stvaritve: za interpretacijo Ahila v Homerjevi Iliadi, za prodajalca vode Vanga v Brechtovem Dobrem človeku iz Sečuana in za vlogo pripovedovalca Nicka Carrawaya v Fitzgeraldovem Velikem Gatsbyju.

Dnevnikovo nagrado je Juretu Henigmanu s krajšim govorom in obrazložitvijo slavnostno izročila predsednica Dnevnikove komisije Ingrid Mager. Po končani premieri in podelitvi pa so se nagrajenec, igralski ansambel in cenjena premierska publika preselili v foaje, kjer se je slavnostni dogodek nadaljeval.


Iliada / Foto: Peter Uhan
Utemeljitev Dnevnikove nagrade za najboljši umetniški dosežek v MGL v sezoni 2014/15 igralcu Juretu Henigmanu:

Jure Henigman je v vlogi Ahila v koncertno-komorni Iliadi pod režijsko taktirko Jerneja Lorencija dostojanstven, pokončen, prijateljski, vse dokler se ne prelevi v maščevalni stroj. In to silovito paleto čustev Henigman s pravim ravnotežjem dozira skozi vso predstavo. Enako izjemno odrsko prezenco je pokazal kot revež med reveži Vang v Dobrem človeku iz Sečuana v režiji Aleksandra Popovskega; z velikim tovorom na plečih nas z nezmanjšano intenziteto od začetka do konca vodi skozi odisejado iskanja in preverjanja dobrega. V uprizoritvi Velikega Gatsbyja v režijskem branju Ivice Buljana pa nas kot razcepljen pripovedovalec Nick Carraway na svoj interpretativno vživet način pelje skozi sprevrženost ameriške elite v začetku 20. stoletja in nam nastavlja ogledalo, pri tem pa nikakor ni vsiljivo moralističen. Z enako silovitostjo in strastjo je zagrizen v vsak stavek in gib posebej. Vse tri vloge so se mu tokrat zložile še v nagrado.


Dobri človek iz Sečuana / Foto: Damjan Švarc

Henigman se je rodil leta 1985 v Ljubljani. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je študiral dramsko igro in umetniško besedo. Za igralske kreacije, ki jih je v letu 2007 ustvaril v produkcijah AGRFT, je prejel študentsko Severjevo nagrado. Že v času študija je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih. Redni član MGL je od leta 2008.

Uspešno se uveljavlja tudi kot filmski igralec. Za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode je prejel več nagrad, tudi v tujini. V vlogi Ivana je nastopil v televizijskem filmu Igra s pari.

Dnevnikova nagrada, MGL, Jure Henigman