STA, 13. 7. 2023

Mariborska Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na gostovanju v Budimpešti

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Budimpešto, kjer bo nocoj na Margaretinem otoku v gledališču na prostem nastopil z baletom Sergeja Prokofjeva Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu. V naslovnih vlogah veronskih ljubimcev bosta v Budimpešti plesala Catarina de Meneses in Tamas Darai.
:
:
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta
Foto: Tiberiu Marta

Brezčasna Shakespearjeva zgodba o tragični ljubezni Romea in Julije na glasbo Sergeja Prokofjeva je v koreografski interpretaciji Valentine Turcu s svojimi univerzalnimi temami ljubezni, čutnosti in strasti od premiere leta 2012 očarala občinstvo in prejela pohvale kritikov, so sporočili iz SNG Maribor

Kot so še dodali, je gostovanje z Romeom in Julijo že drugo gostovanje mariborskega Baleta na tej lokaciji. Lani je mariborski baletni ansambel večtisočglavo občinstvo navdušil z baletnim dvojcem Edwarda Cluga Carmina Burana in Posvetitev pomladi.

Hkrati je to drugo letošnje gostovanje umetniških ansamblov SNG Maribor na Madžarskem, s katerim predstavljajo bogato slovensko umetniško dediščino na mednarodnem prizorišču in ponujajo priložnosti za krepitev kulturnih vezi. Drama SNG Maribor se je aprila udeležila 10. Gledališke olimpijade z uprizoritvijo Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament v izvedbi letošnje prejemnice Borštnikovega prstna Nataše Matjašec Rošker.

Gledališče na prostem, ki se nahaja na slikovitem Margaretinem otoku na reki Donavi, letos praznuje 85-letnico. Zadnji dve desetletji pod vodstvom generalne in umetniške direktorice Teodore Ban bogati kulturno poletno sezono madžarske prestolnice, ki letos obeležuje 150-letnico združitve Bude in Pešte v Budimpešto, z doživetji poezije, glasbe in plesa, družinskih in otroških programov ter razstav.

Budimpešta, Madžarska, SNG Maribor, Romeo in Julija, Valentina Turcu

Povezani dogodki