SNG Maribor, 28. 10. 2014

Mariborska Malomeščanska svatba v gledališču Schauspiel Leipzig

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bodo v sredo, 29. oktobra 2014, v gledališču Schauspiel Leipzig nastopili z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Nastopili bodo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Jurij Drevenšek, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič. Gostovanje poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC.
:
:
foto Damjan Švarc
foto Damjan Švarc
foto Damjan Švarc
foto Damjan Švarc
foto Damjan Švarc

Malomeščanska svatba spada med zgodnejša dela Bertolta Brechta, saj jo je napisal, ko mu je bilo šele enaindvajset let. Gre za delo, ki v splošnem navdušuje predvsem z absurdnimi situacijami, z duhovitimi, s cinizmom in ironijo nabitimi dialogi med svati ter s pohištvom, ki se seseda dobesedno pod njihovimi zadnjicami.

Brecht v tem delu z neusmiljeno natančnostjo razcefra malomeščane svojega/našega časa. Obsodi jih lažne morale, sprenevedanja, hinavščine, lažne iskrenosti, hipokrizije, licemerstva, prešuštva, ljubosumja, sovraštva, posesivnosti … Prerez družbe strne v devetih osebah, ki pokrivajo tako različne generacijske plasti kot tudi razpon na družbeni lestvici. Nastopajoče osebe navede po funkcijah, ki jih nosijo znotraj besedila oziroma znotraj družinsko-družbene pripadnosti.

Uprizoritev Drame SNG Maribor vse od premiere 5. decembra 2009 navdušuje občinstvo doma in na gostovanjih. Ponaša pa se tudi z dvema nagradama na 45. Festivalu Borštnikovo srečanje, ko je Mateja Pucko prejela nagrado za igro, Alan Hranitelj pa za kostumografijo.

Gostovanje v Leipzigu poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC. Junija letos je gledališče Schauspiel Leipzig z uprizoritvijo Elfriede Jelinek Rechnitz (Angel uničenja) v režiji Enrica Lübbeja nastopilo v Mariboru.

Povezave:

SNG Maribor, Leipzig, Schauspiel Leipzig, Nemčija

Povezani dogodki

SNG Maribor, 24. 10. 2019
Puccinijeva Turandot v Padovi
Opera in balet SNG Maribor, 25. 2. 2010
Premiera: Werther