Studio za raziskavo umetnosti igre, 14. 7. 2019

Mali festival psihodrame Krušče

Na Kruščah v bližini Cerknice se bo tudi letos odvijalo petdnevno poletno psihodramsko srečanje, nekakšen mali festival psihodrame na temo ustvarjalnosti. Posvečen bo predvsem razmerju (med)osebnih in umetniških procesov. Srečanje bo potekalo med 27. in 31. avgustom 2019.
:
:

Foto: Pixabay

Mali festival psihodrame na Kruščah je namenjen vsem, ki želijo skozi psihodramo raziskovati svojo ustvarjalnost - vsakodnevno, osebno ali medosebno, karierno, umetniško ali psihoterapevtsko. Na festivalu bodo kot gosti sodelovali tako umetniki kot psihologi in psihiatri, ki se ukvarjajo s psihodramo.

Tema letošnjega malega festivala je IMPROVIZACIJA (v življenju, umetnosti in psihodrami).

 

V okviru srečanja na Kruščah bo vsak dan dopoldan vodila delavnico Sue Daniel, mednarodno izredno uveljavljena psihodramska psihoterapevtka in ena pionirk psihodrame v Avstraliji z dolgoletnimi izkušnjami v psihodramskem izobraževanju in superviziji, ki redno predava po vsem svetu in ki je s svojim pristopom k psihodrami že navdušila tudi udeležence v Sloveniji.

Ob njej bodo s popoldanskimi delavnicami gostje različnih generacij:

Psihiater in psihodramski psihoterapevt dr. Dušan Potkonjak, pionir psihodrame na področju nekdanje Jugoslavije, trener Britanskega društva za psihodramo ter Psihodramskega društva SPA - Moreno, z bogatimi več kot štiridesetletnimi psihiatrijskimi in psihodramskimi izkušnjami ter z edukacijo tudi v skupinski analizi, gledališču playback itd., ki je pred leti že vodil delavnico na Kruščah.

Režiser Boris Liješević, profesor na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, mednarodno uveljavljen in nagrajevan umetnik, ki je režiral v vseh državah nekdanje Jugoslavije, pogosto se ukvarja z dokumentarnim gledališčem, pred slabim desetletjem pa se je začel ukvarjati tudi s psihodramo.

Lidija Andonov, igralka, glasbenica in dramaterapevtka, ki je študirala na Akademiji umetnosti v Novem Sadu ter na berlinskem Inštitutu za gledališko terapijo (Institut für Theatertherapie).

Režiser in psihodramatik Tomi Janežič, profesor gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter mednarodno uveljavljen strokovnjak na področju igre, ki se že več let ukvarja z aplikacijo psihodramskih tehnik v ustvarjalnih in umetniško-pedagoških procesih.

 

V popoldanskih in večernih terminih se bodo zvrstili: gledališče spontanosti, gledališče playback, film, koncert avtorske improvizacije, pogovori z gosti ...

 

Kotizacija:

Študentje, psihodramski edukanti, člani psihodramske skupine, samostojni umetniki, upokojenci in prijatelji Krušč: 320 eur (5 dni), 290 eur (4 dni), 240 eur (3 dnevi), 180 eur (2 dneva), 100 eur (1 dan)

Ostali: 390 eur (5 dni), 340 eur (4 dni), 280 eur (3 dnevi), 210 eur (2 dneva), 120 eur (1 dan)

Na Kruščah je mogoče prespati v hiši za umetniške rezidence. V okviru festivala bo mogoče tudi šotoriti.

 

Informacije in prijave: tomi.janezic@guest.arnes.si

 

***

Psihodrama je po vsem svetu znana in v stroki uveljavljena akcijska skupinska psihoterapevtska metoda, ki jo je razvil Jacob Levy Moreno.

Osnovna lastnost psihodrame je odrsko odigravanje notranjega sveta in življenjskih situacij posameznika.

Član skupine, ki to želi, lahko razišče lastno doživljanje sedanjosti in preteklosti ter vizijo prihodnosti, situacije, ki so se zgodile (ali bi se lahko, pa se niso), izgovorjene in neizgovorjene misli in čustva, želje, fantazije, sanje. Lahko se sreča z ljudmi iz preteklosti, razreši in dokonča odnose, ki jih ni zmogel ali smel dokončati, odkriva lastne omejitve in potenciale, se srečuje s svojimi čustvi in se uči, kako svobodno izražati sebe.

V psihodrami nedostopni viri duševnosti in medosebnih odnosov postanejo dostopnejši zavedanju ter možnosti spremembe. Skozi psihodramo se osvetlijo nejasni vzorci vedenja, razjasnjuje se narava odnosov, razkrivajo se resnične potrebe, kar vodi do boljšega razumevanja sebe in drugih.

Psihodrama udeležencem nudi podporo in varno okolje, v katerem trenirajo nove, učinkovitejše vloge in vedenje, pospešuje osebnostno rast, integracijo kognitivnega, emocionalnega in vedenjskega nivoja osebnosti, povečuje zavest, empatijo in socialne interakcije ter skupinsko kohezijo in produktivnost, primerna je za vzpostavljanje boljših komunikacijskih sposobnosti, zmanjšanje stresa, delo s travmami in drugimi duševnimi težavami.

Psihodrama vzpodbuja ustvarjalno mišljenje, da bi posameznik prevzel iniciativo in našel ustrezen in dovolj dober odgovor na novo, nepoznano situacijo kot tudi nov, boljši odgovor na situacijo, ki se ponavlja.

Moreno je bil v svojem delovanju povezan tako s področjem psihologije (študiral je medicino in teologijo na Dunaju in bil Freudov sodobnik, navdahnjen z idejami Martina Bubra, filozofa dialoga) kot s področjem gledališča (ustanovil je gledališče spontanosti - Stegreif theater).

Na njegovi nagrobni plošči piše: »J. L. Moreno, človek, ki je v psihiatrijo prinesel smeh.«

V psihodrami je dobrodošel vsak odrasel posameznik ne glede na leta ali poklic, ki se skozi igro želi srečevati s sabo in drugimi. Za psihodramo niso potrebne posebne igralske sposobnosti.

***

Studio za raziskavo umetnosti igre je zavod za kulturno dejavnost, ki se ukvarja z umetniško, pedagoško, raziskovalno in rezidenčno dejavnostjo na področju igre. Studio je od leta 1996 realiziral vrsto mednarodnih projektov (gledališke koprodukcije, raziskovalni in izobraževalni programi, umetniške izmenjave in rezidence) ter v Sloveniji gostil vrhunske igralske pedagoge, strokovnjake s področja psihodrame ter umetnike z vsega sveta.

Studio izvaja veliko svojih dejavnosti v okviru delovnega centra na Kruščah, zaselku v bližini Cerknice. Zaradi tega je bilo leta 2018 na Kruščah ustanovljeno tudi Društvo Studio za raziskavo umetnosti igre.

Krušče so v desetih letih od začetka obnove gostile mednarodno uveljavljene umetnike in strokovnjake iz več kot dvajsetih držav s področja uprizoritvenih umetnosti, filma, glasbe, likovne umetnosti in književnosti, posebno mesto pa zavzema tudi raziskovalno-izobraževalna dejavnost na področju psihodrame.

Krušče sledijo svojstvenemu načinu organizacije, finansiranja, distribucije ter izmenjave ustvarjalnosti in umetnosti v sodobnem času, zaradi česar postajajo pomemben in prepoznan prostor umetniške raziskave in refleksije tako v Sloveniji kot v širšem mednarodnem prostoru.

Krušče, Psihodrama

Ustvarjalni center za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo Krušče, 12. 8. 2020
Mali spletni festival psihodrame Krušče: TELESA PROSTORI TOKOVI SVETOVI
Ustvarjalni center za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo Krušče, 24. 9. 2021
Psihodramski skupini 2021/2022 v okviru Ustvarjalnega centra Krušče
Studio za raziskavo umetnosti igre, 19. 10. 2009
Delavnica Close up‏
Studio za raziskavo umetnosti igre, 5. 5. 2011
Vabljeni na psihodramsko delavnico z mednarodnimi gosti