STA, 29. 3. 2024

Mala Kline v predstavi Memoria o spominu in njegovi izgubi

Kulturno-umetniško društvo Moment s partnerji vabi na premiero plesne predstave plesalke in gibalke Male Kline z naslovom Memoria. Premiera vizualno bogate predstave o spominu in njegovi izgubi, ki je nastala v produkciji mednarodne regionalne mreže Pan-Adria, bo v petek, 29. 3., v veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.
:
:
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber
Foto: Petra Veber

"Memoria je predstava o spominu in njegovi izgubi. Je raziskovanje časa, saj se le ti, ki zaznavamo čas, spominjamo. Je raziskovanje imaginacije, saj je spomin nemogoč brez nje, naš spomin pa sta čas in izkušnja, ujeta v podobi. Memoria je potop v vizionarsko zavest in reafirmacija izkušanja, iz katerega izhajamo in v katerega se vračamo," sporočajo iz Momenta.

Avtorica Mala Kline o procesu pravi, da je kot vir za pisanje pisma gledalcu iz prihodnosti o tem, od kod prihajamo, uporabila vizionarska slikarska dela Marka Jakšeta. Slike je nato izročila analitiku vizualnih komunikacij, ki je sicer njen oče, da ji jih je bral. Njegova razmišljanja o lepoti, ljubezni, podobi, življenju, smrti, svetem in stvarjenju je posnela za nadaljnjo obdelavo.

Material, ki ga generirajo Markova umetniška dela, očetovo branje vizualnega materiala in Malin lastni performativni in gibalni arhiv, ki temelji na praksah sanjanja, se prepletajo kot niti, ki tkejo predstavo, pojasnjujejo v Momentu.

Predstava je nastala v produkciji mreže Pan-Adria. Partnerji so, poleg mariborskega Momenta, še Zavod En-Knap, SNG Nova Gorica, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Zagrebški plesni center, Mediteranski plesni center iz Svetvinčenata, Artisti Associati iz Gorice in Alpe Adria Alliance, v sodelovanju s Platformo sodobnega plesa (Zavod Moja kreacija, Maribor).

Mreža želi okrepiti sodelovanje med vključenimi organizacijami, nuditi izbranim uveljavljenim ustvarjalcem ugodne pogoje za ustvarjanje in predstavitev novega dela ter prispevati k večji prepoznavnosti sodobnega plesa v Sloveniji, na Hrvaškem, v Furlaniji-Julijski krajini in Benečiji.

Mala Kline je performerka, koreografinja in pisateljica. Njeno umetniško in teoretično delo je vpeto v prakso sanjanja. Njen obsežen opus temelji na tehnikah sanjanja Saphire, ki jih uporablja za odpiranje izvirnih prostorov občutenja in za generiranje podob, za katere so značilne pomenska pretočnost, kontradiktornost in atmosferska intenzivnost.

S svojimi avtorskimi deli ustvarja edinstvene svetove, stkane skozi jezik našega sanjanja. Za koreografska dela je prejela vrsto večjih slovenskih nagrad, kot so zlata ptica (2005), povodni mož (2005, 2013) in nagrada Gibanice (2013, 2023), ter nagrad Ksenije Hribar za koreografijo (2013) in za teorijo (2021). Leta 2018 je ustanovila zavod ELIAS 2069 - šolo, umetniški rezidenčni prostor, ekološko kmetijo in zdravilišče na prostem, ki se nahaja v južni Sloveniji in je namenjen izobraževanju in ustvarjanju prek rabe tehnik sanjanja.

Premiera predstave Memoria je bila načrtovana že novembra lani, a so jo prestavili.

EN-KNAP, Mala Kline, Moment, Memoria, LGMB